Λίβανος: Οργή γυναικών κατά της πολιτικής ελίτ

Περίπου 100 μητέρες διαδήλωσαν σήμερα στη Βηρυτό, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους προς την πολιτική ελίτ του Λιβάνου, εν μέσω της πολιτικοοικονομικής κρίσης στη χώρα.

«Κλέψατε τα χρήματά μας και το μέλλον των παιδιών μας», έγραφαν τα πλακάτ που κρατούσαν οι γυναίκες, πολλές από τις οποίες συνοδεύονταν από τα παιδιά τους.

Για τη Γιορτή της Μητέρας, που γιορτάζεται αυτήν την Κυριακή στον Λίβανο, «το ωραιότερο δώρο θα ήταν να φύγετε», είχαν γράψει σε ένα πανό.

Η πορεία των γυναικών ξεκίνησε, συμβολικά, από τη λεωφόρο Μπεσάρα ελ Χούρι, στην παλιά διαχωριστική γραμμή που χώριζε στα δύο την πρωτεύουσα την εποχή του εμφυλίου πολέμου (1975-1990). Πέρασε από πολλές συνοικίες και κατέληξε στο λιμάνι της Βηρυτού, όπου τον περασμένο Αύγουστο μια πολύ ισχυρή έκρηξη είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 200 άνθρωποι.

«Είναι όλοι τους εγκληματίες πολέμου, πολέμαρχοι», είπε η Νάντα Άγα, αναφερόμενη στην πολιτική ηγεσία της χώρας. Εδώ και τριάντα χρόνια «μοιράζονται το γλυκό (σ.σ. της εξουσίας) και τελικά μας έκλεψαν τα λεφτά μας. Θέλουμε να φύγουν», πρόσθεσε.

Για την Πέτρα Σαλίμπα, «καμία λύση δεν είναι εφικτή όσο αυτοί παραμένουν στην εξουσία». «Θέλουμε να τους καταστρέψουμε όπως μας κατέστρεψαν», είπε.

Από το φθινόπωρο του 2019 ο Λίβανος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια πρωτοφανή οικονομική κρίση. Οι τράπεζες έχουν επιβάλει δρακόντειους περιορισμούς στους καταθέτες, το εθνικό νόμισμα απώλεσε σχεδόν το 90% της αξίας του στις αγορές ενώ δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας χάθηκαν. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 55% των τεσσάρων εκατομμυρίων Λιβανέζων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.


Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα