Λίβανος: Χάος μετά την κατρακύλα της λίρας – Επεισόδια και πολιορκία τραπεζών

Η μεγάλη πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του νομίσματος στον Λίβανο απότοκος της οικονομικής και πολιτικής αστάθειας μηνών πυροδότησε νέα σοβαρά επεισόδια και ταραχές.

Το πλήθος έκλεισε δρόμους σε αρκετές περιοχές της χώρας, έβαλε φωτιά σε λάστιχα δημιουργώντας οδοφράγματα, επιτέθηκε στους αστυνομικούς με πέτρες, κατέστρεψε βιτρίνες και έβαλε φωτιά σε υποκαταστήματα τραπεζών, θεωρώντας τα ιδιωτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συνυπεύθυνα για την κρίση.

Οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν κλείσει για ώρες τους δρομους, ενώ ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιαμπ συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, με τη συμμετοχή και του κεντρικού τραπεζίτη Ριαντ Σαλαμέχ. Σημειώνεται ότι οι σχέσεις των δύο ανδρών είναι κάκιστες με τον πρωθυπουργό να κατηγορεί τον τραπεζίτη  για κακοδιαχείριση της κατάστασης.

«Η αξία του δολαρίου σε σχέση με το λιβανικό νόμισμα αλλάζει, αλλά δεν θα φανεί πριν την Δευτέρα. Ένα δολάριο θα ισούται λίγο κάτω από 4.000 λίρες και θεωρούμε ότι θα κυμανθεί μεταξύ 3.000 και 3.200 λιρών», δήλωσε από την πλευρά του, ο Ναμπίχ Μπέρι, πρόεδρος του κοινοβουλίου.

Η κυβέρνηση μιλά για έξωθεν χειραγώγηση ενώ αναζητεί τρόπους για παρέμβαση μέσω δικών της χρηματοοικονομικών εργαλείων. Την ίδια ώρα, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας φαίνεται να συμφώνησε να διοχετεύσει δολάρια στην αγορά, την ώρα που είχε συγκληθεί σε έκτακτη συνεδρίαση το υπουργικό συμβούλιο.

Η κατάρρευση της λίρας είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει ο Λίβανος, όμως πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι αποτελεί και ένδειξη έλλειψης εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Ντίαμπ που ανέλαβε την εξουσία μετά την παραίτηση του προκατόχου του  Σαάντ Χαρίρι, πέρσι.

Ο Λίβανος των 6 εκατ. κατοίκων βαρύνεται με δημόσιο χρέος 92 δισ. δολαρίων που αντιστοιχεί στο 170% του ΑΕΠ για την εξυπηρέτησή του οποίου υπολογίζεται ότι έχουν διατεθεί περίπου 68 δισ. δολάρια την τελευταία εικοσαετία, ήτοι το ένα τρίτο των κρατικών προϋπολογισμών. Το δημοσιονομικό έλλειμμα  φτάνει το 15% του ΑΕΠ, την ώρα που η λίρα η οποία από το 1997 παραμένει προσδεδεμένη στο δολάριο (υπολογίζεται ότι εξαρτάται κατά 70% από το νόμισμα αυτό). Από τον Οκτώβριο, η λίρα έχει χάσει το 60% της αξίας της σε σχέση με το δολάριο, σε μια χώρα που εκτός των άλλων, καλύπτει το 80% των αναγκών της από εισαγωγές.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα