Λιθουανία: “Πολύ σημαντικό βήμα” το άνοιγμα γραφείου αντιπροσωπείας στην Ταϊβάν

Το άνοιγμα του γραφείου αντιπροσωπείας της Λιθουανίας στην Ταϊβάν είναι ένα “πολύ σημαντικό βήμα” για τις δύο δημοκρατίες και οι δύο χώρες βρίσκονται σε καλό δρόμο για οικονομική συνεργασία, δήλωσε σήμερα ένας Λιθουανός υφυπουργός, σύμφωνα με το Reuters.

Η Κίνα, η οποία διεκδικεί την Ταϊβάν ως δικό της έδαφος, υποβάθμισε τις διπλωματικές σχέσεις με τη Λιθουανία και πίεσε τις πολυεθνικές να διακόψουν τους δεσμούς τους με το ευρωπαϊκό κράτος των 2,8 εκατ. κατοίκων, αφού επέτρεψε στην Ταϊβάν να ανοίξει de facto πρεσβεία στο Βίλνιους.

Το αντίστοιχο γραφείο στην Ταϊπέι θα αρχίσει να λειτουργεί “στο άμεσο μέλλον”, δήλωσε την Παρασκευή το υπουργείο Οικονομίας και Καινοτομίας της Λιθουανίας, αν και το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν αναφέρει ότι ήδη λειτουργεί ουσιαστικά.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ταϊπέι, ο Λιθουανός υφυπουργός Οικονομίας και Καινοτομίας Κάρολις Ζεμάιτις δήλωσε ότι γίνονται “πολύ έντονες προετοιμασίες” για την έναρξη λειτουργίας του γραφείου. “Φυσικά αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για εμάς, για τις δύο δημοκρατίες”, δήλωσε.

Η Κίνα έχει επανειλημμένα καταγγείλει τις σχέσεις της Λιθουανίας με την Ταϊβάν, την οποία θεωρεί κινεζικό έδαφος, παρά τις έντονες αντιρρήσεις της κυβέρνησης της Ταϊπέι.

Τον περασμένο μήνα, η Κίνα επέβαλε κυρώσεις στη Λιθουανή αναπληρώτρια υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Άγκνε Βαϊτσιουκεβίτσιουτε επειδή επισκέφθηκε την Ταϊβάν.

Ερωτηθείς αν η Κίνα τον προειδοποίησε να μην έρθει, ο Ζεμάιτις, ο οποίος ηγείται επιχειρηματικής αντιπροσωπείας 28 ατόμων στην Ταϊβάν αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ότι δεν είχε επαφή με “κανέναν από τους κινέζους εκπροσώπους”.

Η Ταϊβάν έχει επιδιώξει να αγοράσει περισσότερα λιθουανικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένης μπύρας και ρουμιού, για να στηρίξει την οικονομία της και να συμβάλει στην αντιστάθμιση των επιπτώσεων της εμπορικής διαταραχής με την Κίνα, καθώς και για να ενθαρρύνει τις επενδύσεις των Ταϊβανέζων στη Λιθουανία.

“Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε πολύ εντατικά για το καλύτερο δυνατό οικονομικό αποτέλεσμα μαζί με τους Ταϊβανέζους συναδέλφους μας και νομίζω ότι είμαστε σε πολύ, πολύ καλό δρόμο”, δήλωσε ο Ζεμάιτις.

“Φυσικά, όταν πρόκειται για τη συνολική διαφοροποίηση της αγοράς, η οποία είναι σημαντική σε παγκόσμιο επίπεδο για πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών (χωρών), νομίζω ότι αυτή είναι πάντα μια διαδικασία που μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα