

Χιλιάδες κάτοικοι των χωρών της Βαλτικής ξεκίνησαν να σχηματίζουν μια ανθρώπινη αλυσίδα, σε ένδειξη συμπαράστασης στους διαδηλωτές της Λευκορωσίας, τρεις δεκαετίες έπειτα από μια παρόμοια κινητοποίησή τους με την οποία εξέφραζαν την «ανυπακοή» τους απέναντι στις τότε Σοβιετική Ένωση.
Η ανθρώπινη αλυσίδα θα φτάσει σε μήκος τα 30 χιλιόμετρα, από το Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, μέχρι τα σύνορα με τη Λευκορωσία.
Στις 23 Αυγούστου 1989 χιλιάδες άνθρωποι σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα στις τρεις χώρες της Βαλτικής, τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία, εκφράζοντας την επιθυμία τους για ανεξαρτητοποίηση από την ΕΣΣΔ.
Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η οποία έχει καταφύγει στη Λιθουανία μετά τις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου στη χώρα της, είπε ότι ενδέχεται να συμμετάσχει σε αυτήν την κινητοποίηση. Ο πρόεδρος της Λιθουανίας, ο Γκιτάνας Ναουσέντα, που συμμετείχε στον «Δρόμο της Βαλτικής» το 1989, αναμένεται και αυτός να βρεθεί στο πλευρό των διαδηλωτών. «Σήμερα, ήρθε η ώρα να εκφράσουν οι Λευκορώσοι αδελφοί μας την επιθυμία τους για ελευθερία. Ο Δρόμος της Ελευθερίας είναι το χέρι που τείνουμε προς αυτούς», είπε.
Σύμφωνα με τους οργανωτές, περίπου 50.000 άνθρωποι θα συμμετάσχουν σ’ αυτήν την «αλυσίδα».
Στη Λετονία, εκατοντάδες διαδήλωσαν κατά μήκος των συνόρων με τη Λευκορωσία και στη συνέχεια σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα στο χωριό Πιεντρούτζα, υπό το βλέμμα των Λευκορώσων συνοριοφυλάκων, στην απέναντι όχθη του ποταμού Νταουγκάβα (Δυτικός Ντβίνα).
«Αυτός είναι ο βαλτικός τρόπος για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας προς τους ανθρώπους στη Λευκορωσία», είπε στο πλήθος η Ινές Βαϊβάρ, που οργάνωσε την κινητοποίηση.
Ανθρώπινες αλυσίδες θα σχηματιστούν επίσης στο Ταλίν, την πρωτεύουσα της Εσθονίας, και στην περίφημη Γέφυρα του Καρόλου στην Πράγα.
Η ανθρώπινη αλυσίδα του Δρόμου της Βαλτικής, το 1989, που εκτεινόταν σε μήκος 600 χιλιομέτρων, ενέπνευσε παρόμοιες κινητοποιήσεις σε όλον τον κόσμο, από το Χονγκ Κονγκ και την Καταλονία μέχρι την Ταϊβάν. Οι τρεις χώρες της Βαλτικής κέρδισαν την ανεξαρτησία τους από την ΕΣΣΔ δύο χρόνια αργότερα και σήμερα είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.
Σχετικά Νέα
Μιανμάρ: Η στρατιωτική χούντα παρέτεινε έως τις 30 Απριλίου την κατάπαυση του πυρός μετά τον φονικό σεισμό
Η χούντα της Μιανμάρ ανακοίνωσε ότι παρατείνει έως τις 30 Απριλίου την κατάπαυση του.
Οι τελευταίες ώρες του Πάπα Φραγκίσκου, μετά την εμφάνισή του την Κυριακή του Πάσχα
Την Κυριακή του Πάσχα, ο 88χρονος βαριά άρρωστος και εμφανώς καταβεβλημένος Πάπας Φραγκίσκος αψήφησε.
Η Ισπανία υπόσχεται να επιτύχει τον στόχο του ΝΑΤΟ για δαπάνες 2% του ΑΕΠ το 2025
Για αμυντικές δαπάνες 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) φέτος έκανε λόγο ο Ισπανός.
ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ ξεκινά την είσπραξη των απλήρωτων φοιτητικών δανείων ακόμη και μέσω κατάσχεσης μισθών
Επειτα από ανάπαυλα πολλών ετών, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει από τον επόμενο.