Λινού: Στόχος μας να σταθεροποιήσουμε τα κρούσματα στα 3.200

Η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Αθήνας, μίλησε το πρωί στον ANT1 και υπογράμμισε ότι η κατάσταση είναι δραματική σε σχέση με την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα.

Μάλιστα, η καθηγήτρια είπε ότι η πολιτεία δεν εκτίμησε εγκαίρως πόσο μεγάλος θα είναι ο κίνδυνος. Αναφορικά με το θέμα που έχει προκύψει με τις κλινικές, είπε ότι αν είχαν ειδοποιηθεί δύο μήνες νωρίτερα να φτιάξουν τις υποδομές τους, τα πράγματα ίσως να ήταν διαφορετικά.

Μάλιστα, είπε ότι εμείς ως χώρα δεν κάναμε μελέτες εγκαίρως, δηλαδή δεν πήραμε τυχαιοποιημένο δείγμα του πληθυσμού σε όλη τη χώρα για να δούμε που υπάρχουν αυξημένα κρούσματα και να ξέρουμε που θα ξεσπάσει η πανδημία.

«Μακάρι να βγω ψεύτρα και λυπάμαι για αυτό που θα πω αλλά ο στόχος μας είναι να κρατήσουμε το 3.200. Ο στόχος μας δηλαδή είναι να σταθεροποιηθούμε τις επόμενες 2-3 εβδομάδες εκεί στα 3.200 κρούσματα την ημέρα, όχι να μειωθούν. Δεν υπάρχει ελπίδα, αυτό φοβάμαι», είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για το άνοιγμα που σχεδιάζει η κυβέρνηση υπήρξε απόλυτα σαφής: «Μην τολμήσουν να κάνουν καμία συζήτηση για άνοιγμα της εστίασης πριν τα Χριστούγεννα. Αν αρχίσει ο κόσμος να πηγαίνει στα εστιατόρια και τα ρεβεγιόν η διασπορά θα είναι τεράστια. Το λιανεμπόριο μπορεί να ελεγχθεί.

Το 80% των κρουσμάτων είναι σε κλειστούς χώρους διασκέδασης, εστιατορίων. Ας πέσει χρήμα με επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις. Δεν μπορούμε να αντέξουμε αν ανοίξουν. Αν είχαμε πόλεμο θα αγοράζαμε πολεμοφόδια» κατέληξε.

Σχετικά Νέα