Λινού: Έχουμε εξάπλωση, έχουμε πρόβλημα – Πάνω από 15.000 τα πραγματικά κρούσματα

Δεν μπορεί να κρύψει την ανησυχία της για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση διά στόματος του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη επιμένει πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Η ίδια εκτιμά πως τα τεστ που γίνονται είναι λίγα και πως τα κρούσματα είναι πάνω από 15.000-20.000.
«Είναι λίγα τα τεστ. Δεν είναι μόνο ότι έχουμε ελλιπή πληροφόρηση για το τι γίνεται. Έχουμε και έλλειψη πληροφόρησης προς αυτούς που νοσούν. Θα έπρεπε να παίρνουμε και μέτρα προστασίας για τους υπόλοιπους … Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή χρειάζεται ψυχραιμία. Έχουμε πρόβλημα» ανέφερε η κυρία Λινού μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στην πρωϊνή εκπομπή του ΑΝΤ1.

«Έχουμε εξάπλωση, έχουμε πολλά κρούσματα. Και ενώ έχουμε όπλα για να αμυνθούμε σε αυτή την επίθεση του κορονοϊού, δεν τα χρησιμοποιούμε, με την άρση των μέτρων … Θα πρέπει οπωσδήποτε τα ανώδυνα μέτρα να ληφθούν. Δεν είναι δυνατόν να μπαίνεις στο αεροπλάνο και να μην φοράει μάσκα ούτε η αεροσυνοδός ούτε οι άνθρωποι, όταν έχουμε τόσο πολλά κρούσματα … Ήδη σε άλλες περιοχές του κόσμου έχουν πολλά προβλήματα οι μετακινήσεις. Ακυρώνονται πτήσεις επειδή νοσούν οι εργαζόμενοι στις αερομεταφορές» επισήμανε.
«Αυτή τη στιγμή, δεν πρέπει να πανικοβληθούμε. Είμαστε σε έναν πόλεμο που δεν έχει πλήρως κερδηθεί. Έχουμε όπλα, είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από πριν. Αλλά πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε. Δεν ωφελεί να ξέρεις ότι η μάσκα προστατεύει, ότι οι αποστάσεις προστατεύουν, να ξέρεις ότι ο συνωστισμός και οι κλειστοί χώροι επιδεινώνουν την κατάσταση και να μην το επικοινωνείς καν αυτό. Να μην λες στους ανθρώπους “αφήστε ανοιχτά παράθυρα”, μην κλείνετε δωμάτια και χώρους και βάζετε το κλιματιστικό, που μπορεί να είναι κοινό για πολλούς χώρους», συνέχισε η κα Λινού.

Προέτρεψε μάλιστα η προσοχή να επιστρέψει στην προσπάθεια εμβολιασμού. «Όχι για την τέταρτη δόση, αλλά για τον εμβολιασμό αυτών που δεν έχουν κάνει ούτε την πρώτη δόση… που μέχρι χτες δεν είχαν το δικαίωμα. Και αυτά είναι τα παιδάκια μας. Ήδη στις ΗΠΑ εγκρίθηκαν τα εμβόλια για μωρά άνω των 6 μηνών. Είναι ένα όπλο που πρέπει να αξιοποιήσουμε», τόνισε η κυρία Λινού.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα