

Πρωτόκολλο συνεργασίας (ΜoU) με το οποίο εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για την ενίσχυση και αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. στα πλαίσια συντονισμού των ενεργειών Έρευνας και Διάσωσης συνυπέγραψαν το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.).
Αντικείμενο του πρωτοκόλλου αποτελεί η αδιάλειπτη παροχή ωριαίων προγνώσεων ανέμου, επιφανειακών ρευμάτων, κυματισμών και επιφανειακής θερμοκρασίας θαλάσσης του Επιχειρησιακού Συστήματος Ποσειδών του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., καθώς και η εγκατάσταση και επιχειρησιακή λειτουργία ειδικά σχεδιασμένου λογισμικού για τον προσδιορισμό της περιοχής Έρευνας και Διάσωσης σε περιπτώσεις ναυτικών και αεροπορικών ατυχημάτων εντός και πλησίον των ορίων της περιοχής ευθύνης της Χώρας μας. Μέσω της εφαρμογής που θα αναπτυχθεί για τις ανάγκες του Ε.Κ.Σ.Ε.Δ., ο αρμόδιος χειριστής σχεδιάζεται να έχει την δυνατότητα προσδιορισμού της γεωγραφικής (θαλάσσιας) περιοχής αναζήτησης, χρησιμοποιώντας ως δεδομένα τον χρόνο, την θέση και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του προς αναζήτηση «αντικειμένου» (σωσίβια λέμβος, ναυαγός, αντικείμενο), οργανώνοντας και καθοδηγώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο κατάλληλα τις ομάδες Έρευνας και Διάσωσης. Στα άμεσα μελλοντικά σχέδια, περιλαμβάνεται ο πειραματικός έλεγχος των δυνατοτήτων της εφαρμογής με χρήση ανθρώπινου ομοιώματος σε κατάλληλα σχεδιασμένα πειράματα πεδίου με σκοπό την περαιτέρω αναβάθμισή της.
Η συνεργασία μεταξύ ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. και Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. πραγματοποιείται στο πλαίσιο αφενός του Στρατηγικού Έργου MEDOSMoSIS (MEDiterranean gOvernance for Strategic Maritime Surveillance and Safety ISsues) του Προγράμματος διακρατικής συνεργασίας INTERREGMED 2014-2020 και αφετέρου της Εθνικής Ερευνητικής Υποδομής HIMIOFoTS, και προσβλέπει στην ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων Έρευνας και Διάσωσης της Χώρας μας.
Στο πλαίσιο του στρατηγικού θεματικού πεδίου του INTERREG MED 2014-2020 για τη Θαλάσσια Επιτήρηση (Maritime Surveillance), η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ ΥΝΑΝΠ ως επικεφαλής εταίρος στο στρατηγικό έργο MED OSMoSIS σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Επιχειρήσεων και το 1ο Τμήμα Έρευνας και Διάσωσης συμπεριέλαβε στο έργο την αναβάθμιση της διαλειτουργικότητας της WebGIS πλατφόρμας.
Η πλατφόρμα WebGIS της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων του ΥΝΑΝΠ αποτελεί μια εξειδικευμένη γεωπληροφορική υποδομή για τον θαλάσσιο χώρο, βασισμένη στη γνώση και τις τεχνολογίες γεωγραφικών πληροφοριών (GIS), ενώ στοχεύει στις ανάγκες της διαχείρισης και παρακολούθησης πλήθους παραμέτρων, στη γενικότερη πτυχή της θαλάσσιας επιτήρησης και ασφάλειας καθώς καθορίζει τα όρια και τις ζώνες ελέγχου στο σχεδιασμό των θαλάσσιων δραστηριοτήτων.
Σχετικά Νέα
Χανιά: Επιχείρηση διάσωσης στο φαράγγι της Σαμαριάς για νεαρό άνδρα που τραυματίστηκε σε πτώση
Επιχείρηση διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη από διασώστες πυροσβέστες στο Φαράγγι Σαμαριάς, στα Χανιά. Άνδρας.
Βόλος: Φωτιά σε σκάφος στην προβλήτα του λιμανιού
Φωτιά ξέσπασε σε σκάφος που βρίσκεται ελλιμενισμένο στο λιμάνι του Βόλου. Η φωτιά σύμφωνα.
Θεσσαλονίκη: Ουρές χιλιομέτρων στα διόδια Μαλγάρων, καθώς επιστρέφουν οι εκδρομείς του Πάσχα
Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιστροφή των εκδρομέων που εγκατέλειψαν τη Θεσσαλονίκη για να περάσουν.
Τραγωδία στο Πειραιά: 19χρονος ανασύρθηκε νεκρός από τη θάλασσα
Ο 19χρονος ανασύρθηκε από την παραλία Βοτσαλάκια στον Πειραιά χωρίς τις αισθήσεις του Σύμφωνα.