Μια πιθανή συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, έθεσε υπό διαπραγμάτευση ο Αμερικανός απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή, Μπρετ Μακ Γκουρκ, όπως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο.
«Ο Μακ Γκουρκ είχε πολύ σοβαρές και εντατικές συζητήσεις με τους Καταριανούς για άλλη μια συμφωνία σχετικά με τους ομήρους», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.
«Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι συνομιλίες θα αποφέρουν καρπούς και σύντομα», δήλωσε.
Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι από αμερικανικά πλήγματα καταστράφηκαν σήμερα βαλλιστικοί πύραυλοι τους οποίους ετοιμάζονταν να εκτοξεύσουν οι Χούθι. «Ποτέ δεν είπαμε ότι οι επιθετικές δυνατότητες των Χούθι θα εκμηδενιστούν», τόνισε ο Κίρμπι.
Παράλληλα δήλωσε, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάζονται να αυξήσουν την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα, καθώς το Ισραήλ πέρασε σε μια φάση χαμηλότερης έντασης στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Όπως διαβεβαίωσε σήμερα και ο σύμβουλος για θέματα εθνικής ασφάλειας στον Λευκό Οίκο Τζέικ Σάλιβαν «Οι ΗΠΑ στοχεύουν στην αποκλιμάκωση» παρά τα πρόσφατα αμερικανικά πλήγματα στην Υεμένη, που ήταν απάντηση στις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.
Όπως τόνισε ο Σάλιβαν: «Δεν επιδιώκουμε μια περιφερειακή σύρραξη, ούτε κατά διάνοια. Επιδιώκουμε να σταματήσουμε την εξάπλωση της σύρραξης και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις αποκλιμάκωσης».
«Δεν θέλουμε να το επεκτείνουμε. Οι Χούθι έχουν μία επιλογή να κάνουν και έχουν ακόμη χρόνο για να λάβουν τη σωστή απόφαση, που είναι να σταματήσουν αυτές τις επικίνδυνες επιθέσεις» σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, είπε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Από την περασμένη Παρασκευή, οι Αμερικανοί και Βρετανοί διεξήγαγαν πλήγματα εναντίον των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι διαβεβαιώνουν πως θα επιτίθενται σε πλοία που συνδέονται με τα ισραηλινά συμφέροντα, ως αλληλεγγύη στους Παλαιστινίους στη Γάζα, όπου το Ισραήλ και η Χαμάς πολεμούν από την 7η Οκτωβρίου.
«Πρόκειται για μια παγκόσμια πρόκληση, διότι μια ζωτικής σημασίας διεθνής εμπορική αρτηρία» βρίσκεται «υπό ομηρία. Πρόκειται για μια κρίση στην οποία το σύνολο της διεθνούς κοινότητας πρέπει να αντιδράσει», επισήμανε ο Σάλιβαν.
Σύμφωνα με τον ίδιο «η συνέχιση της σύρραξης «δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τις αποφάσεις των χωρών του συνασπισμού, που έπληξαν την Υεμένη την περασμένη εβδομάδα, αλλά από μια ευρύτερη ομάδα χωρών, μεταξύ άλλων εκείνων που ασκούν μια επιρροή στην Τεχεράνη και σε άλλες πρωτεύουσες της Μέσης Ανατολής».
«Για τον Λευκό Οίκο, υπάρχει σήμερα ένας δρόμος για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ο πόλεμος στη Γάζα να εξελιχθεί σε μια ευρύτερη σύρραξη».
«Εργαζόμαστε με τους εταίρους στην περιοχή για να προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο. Όμως, την ίδια ώρα, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση μπροστά στο ενδεχόμενο της κλιμάκωσης», προειδοποίησε.