

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος εξετάζει την λήψη μονομερώς μέτρων για να αντικρούσει την «ακραία» απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που ανέτρεψε την ιστορική απόφαση Roe v Wade για την νομιμοποίηση του δικαιώματος στην άμβλωση, δήλωσε ότι «σέβεται» τον ανώτατο δικαστικό θεσμό των ΗΠΑ και δεν θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη για την διεύρυνση της σύνθεσής του, δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ.
ΟΜπάιντεν αναζητεί λύσεις μετά την απόφαση, στις οποίες περιλαμβάνονται και μονομερή εκτελεστικά διατάγματα, δήλωσε η εκπρόσωπος εν πτήσει στο Air Force One που μετέφερε τον αμερικανό πρόεδρο στην Βαυαρία όπου θα διεξαχθεί αύριο η σύνοδος κορυφής της G7.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, η εκπρόσωπος δεν έδωσε κανένα χρονοδιάγραμμα για την έκδοση αυτών των διαταγμάτων και υποβάθμισε την σημασία τους. «Τίποτε δεν μπορεί να κλείσει την τρύπα που άφησε αυτή η απόφαση…Ο μόνος τρόπος είναι να αναληφθεί δράση από το Κονγκρέσο», είπε.
Ωστόσο, η Καρίν Ζαν-Πιερ έσπευσε να διευκρινίσει ότι αν και ο αμερικανός πρόεδρος σχολίασε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το σχόλιο αφορούσε την ίδια την απόφαση, η οποία είναι «ακραία». Προφανώς, δεν αμφισβητεί την νομιμότητα του δικαστηρίου και σέβεται το δικαστήριο…, είπε.
«Σε σχέση με την διεύρυνση της σύνθεσης του δικαστηρίου, είναι κάτι με το οποίο ο πρόεδρος δεν συμφωνεί. Δεν είναι κάτι που θέλει να κάνει», διευκρίνισε η εκπρόσωπος.
Επιτροπή ειδικών που συγκροτήθηκε από τον Τζο Μπάιντεν περιήλθε σε αδιέξοδο τον περασμένο Δεκέμβριο σχετικά με το αν θα υποβάλει πρόταση για την μεταρρύθμιση της δομής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, περιλαμβανομένης της διεύρυνσης της σύνθεσής του.
Η Καρίν Ζαν-Πιερ δεν σχολίασε άλλες μεταρρυθμιστικές προτάσεις της επιτροπής, όπως η επιβολή χρονικού περιορισμού στην θητεία των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Η εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι αναμένει ότι θα υπάρξουν προσφυγές για τα νέα πολιτειακά περιοριστικά μέτρα στην μετακίνηση γυναικών που θα επιδιώξουν να προχωρήσουν σε άμβλωση εκτός της πολιτείας στην οποία κατοικούν.
Σχετικά Νέα
Μπέσεντ: Αναμένει σύντομα αποκλιμάκωση στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας
Αισιόδοξος ότι σύντομα αναμένεται να υπάρξει αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ.
Πεσκόφ: Ο Πούτιν είναι πρόθυμος να συζητήσει την πρόταση του Ζελένσκι για παύση των επιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές
Η Ρωσία είναι έτοιμη να εξετάσει πρόταση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για παύση.
Λευκός Οίκος: Ο απεσταλμένος του Τραμπ Γουίτκοφ θα επισκεφθεί τη Ρωσία αυτή την εβδομάδα για συνομιλίες με τον Πούτιν
Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ θα μεταβεί στη Ρωσία για συνομιλίες αργότερα.
Το Ιράν κατέσχεσε δύο ξένα πλοία για «λαθρεμπόριο» πετρελαίου
Το Ιράν κατέσχεσε δύο ξένα πλοία που επιδίδονταν σε λαθρεμπόριο ιρανικών καυσίμων στη θαλάσσια.