Λευκός Οίκος: Kαλωσορίζουμε Σουηδία και Φινλανδία στη συμμαχία του ΝΑΤΟ

Ηαμερικανική κυβέρνηση χαιρέτισε τη Δευτέρα (26/02) την έγκριση του κοινοβουλίου της Ουγγαρίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Θα θέλαμε να καλωσορίσουμε τη Σουηδία μαζί με τη Φινλανδία στη συμμαχία του ΝΑΤΟ πολύ, πολύ σύντομα», δήλωσε η εκπρόσωπος Καρίν Ζαν-Πιέρ.

Η ίδια ενθάρρυνε την ουγγρική κυβέρνηση, να ολοκληρώσει γρήγορα τη διαδικασία για να επιτραπεί η είσοδος της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Νωρίτερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ χαιρέτισε μια «ιστορική ημέρα» για το ΝΑΤΟ αφού το ουγγρικό κοινοβούλιο, έδωσε το «πράσινο φως» σήμερα (26/02) για την ένταξη της Σουηδίας, το τελευταίο βήμα για την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Ανυπομονούμε να σας καλωσορίσουμε στο ΝΑΤΟ πολύ σύντομα», δήλωσε ο Σούνακ.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κατά την έναρξη ενός συνεδρίου στο Ελιζέ για την υποστήριξη της Ουκρανίας, συνεχάρη τη Σουηδία για τη σημερινή εξέλιξη.

«Συγχαρητήρια στη χώρα σας», είπε ο Μακρόν, δηλώνοντας χαρούμενος που η Σουηδία και η Φινλανδία «εντάχθηκαν στον οργανισμό μας».

Το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ενέκρινε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ξεπερνώντας το τελευταίο εμπόδιο για το ιστορικό βήμα της σκανδιναβικής χώρας, η ουδετερότητα της οποίας διήρκεσε σε δύο παγκόσμιους πολέμους.

Η ψηφοφορία της Ουγγαρίας τερμάτισε τις πολύμηνες καθυστερήσεις για την ολοκλήρωση της αλλαγής της πολιτικής ασφαλείας της Σουηδίας και ακολούθησε την επίσκεψη του Σουηδού πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον την Παρασκευή (23/02), κατά την οποία οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία εξοπλισμών.

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα», δήλωσε ο Ουλφ Κρίστερσον. «Η Σουηδία είναι έτοιμη να επωμιστεί την ευθύνη της για την ευρωατλαντική ασφάλεια».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα