Λευκορωσία: Ποιες θα μπορούσαν να είναι οι νέες κυρώσεις της Ε.Ε.;

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν την επιβολή μιας νέας σειράς στοχευμένων κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, σε άτυπες συνομιλίες τους σήμερα Πέμπτη στη Λισαβόνα.

Οι συνομιλίες αυτές λαμβάνουν χώρα μόλις λίγες ημέρες αφότου οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στην επιβολή αυστηρών αεροπορικών περιορισμών στη χώρα, ως απάντηση στην αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους της Ryanair από τις λευκορωσικές αρχές.

Ο υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, χαρακτήρισε το συγκεκριμένο περιστατικό ως «αεροπειρατεία» και πρόσθεσε πως η σύλληψη δύο εκ των επιβατών του αεροσκάφους ήταν «απολύτως απαράδεκτη».

Σε ανάρτησή του στο Twitter, σημείωνε μάλιστα πως ανυπομονούσε για την έναρξη των συνομιλιών.

Κατά την άφιξή του, ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι: «θα συζητήσουμε σήμερα, μεταξύ άλλων, ποια πρόσθετα μέτρα μπορούν να ληφθούν κατά του καθεστώτος Λουκασένκο μετά την απαράδεκτη πειρατεία στο αεροσκάφος της Ryanair που εκτελούσε την πτήση από την Αθήνα στο Βίλνιους».

«Όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόκειται για μια πράξη πειρατείας η οποία υπερβαίνει τα όρια», πρόσθεσε.

Ποιες θα μπορούσαν να είναι οι νέες κυρώσεις;

Ο Μπορέλ δήλωσε πως οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε. θα συζητούσαν για κυρώσεις σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων που σχετίζονται με το λευκορωσικό καθεστώς.

Επιπλέον, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας ανέφερε πως αναμένει να επιβληθούν σοβαρές κυρώσεις. Εάν ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο δεν κάνει κάποιες παραχωρήσεις «μπορεί κανείς να θεωρήσει πως αυτή θα είναι μόνο η αρχή μιας μεγάλης λίστας κυρώσεων», τόνισε ο Μάας πριν από τη συνάντηση.

Δήλωσε μάλιστα πως η συμπεριφορά του Λουκασένκο είναι «τόσο απαράδεκτη» που η Ε.Ε. δεν θα ικανοποιηθεί με πιο μικρά βήματα σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις.

Αντιθέτως, όπως τόνισε, «επιθυμούμε να επιβάλουμε κυρώσεις στην οικονομική δομή και τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές στη Λευκορωσία σε αρκετά σοβαρό βαθμό, έτσι ώστε να έχουν αντίκτυπο.

Κατά την άφιξή τους, οι ΥΠΕΞ της Εσθονίας και της Λιθουανίας ανέφεραν κάποιους τομείς που θεωρούν πιθανό να τεθούν στο στόχαστρο των κυρώσεων της Ε.Ε.

Ο Λιθουανός ΥΠΕΞ δήλωσε σε δημοσιογράφους: «Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε [για κυρώσεις στον τομέα παραγωγής πετρελαίου».

Παράλληλα, η ΥΠΕΞ της Εσθονίας ανέφερε πως ελπίζει να συζητηθούν κυρώσεις στις «εταιρείες που βρίσκονται κοντά στο λευκορωσικό καθεστώς».

Οι στοχευμένες κυρώσεις θα ήταν «σοβαρό πλήγμα» για τη Λευκορωσία

Ο Ευρωπαίος ανταποκριτής της Deutsche Welle Μπέρντ Ρίγκερτ, εξήγησε ότι ενώ επιβλήθηκαν εκτεταμένες κυρώσεις σε ό,τι αφορά τις πτήσεις, αυτά δεν ήταν «τα μεγαλύτερα μέτρα» που θα λάβει η Ε.Ε. κατά της Λευκορωσίας.
Πρόσθεσε μάλιστα πως οι «κυρώσεις σε συγκεκριμένους τομείς» που συζητούνται σήμερα θα μπορούσαν να αποτελέσουν «σοβαρό πλήγμα» για τη Λευκορωσία.

Επιπλέον, ανέφερε πως είναι πιθανό η Ε.Ε. θα «χτυπήσει» τη βιομηχανία ξυλείας ή τσιμέντου.

Επισήμανε, ωστόσο, πως η Ε.Ε. «δεν έχει πάρει ακόμη τις αποφάσεις της», σημειώνοντας ότι «δεν είναι όλοι οι ΥΠΕΞ σίγουροι πως αυτή είναι μια σωστή γραμμή πλεύσης».

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα