Λετονία: Ο Κάρινς αναλαμβάνει ξανά πρωθυπουργός

Την πρωθυπουργία της Λετονίας ανακοίνωσε πως αναθέτει στον Κρισγιάνις Κάρινς, ο πρόεδρος της Έγκιλς Λέβιτς.

Ο Κάρινς, αρχηγός του κεντρώου, φιλοδυτικού κόμματος Νέα Ενότητα αναδείχθηκε πρώτη πολιτική δύναμη στις βουλευτικές εκλογές της 2ας Οκτωβρίου.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο πρόεδρος ανέφερε ότι εντός της ημέρας θα υπογράψει το διάταγμα με το οποίο ανατίθεται ο σχηματισμός κυβέρνησης στον Κάρινς, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός και στην προηγούμενη κυβέρνηση συνασπισμού.

Η Νέα Ενότητα συγκέντρωσε ποσοστό 18,97% στις εκλογές και εξέλεξε 26 βουλευτές, σε σύνολο 100. Μετά τις εκλογές, το κόμμα ανέφερε ότι σχεδίαζε να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με την Ενωμένη Λίστα (Πράσινοι και τοπικά, κεντρώα κόμματα), την Εθνική Συμμαχία (κεντροδεξιά) και τους Προοδευτικούς (σοσιαλδημοκρατική αριστερά). Ωστόσο, οι Προοδευτικοί τελικά αποκλείστηκαν από τις διαπραγματεύσεις για «ιδεολογικούς λόγους». Η Ενωμένη Λίστα και η Εθνική Συμμαχία αρνήθηκαν να συνεργαστούν με το κόμμα αυτό, διευκρίνισε η προεδρία.

Τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού αναμένεται ότι θα έχουν πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, με 54 έδρες. Επί του παρόντος συντάσσουν τη διακήρυξη της γενικής πολιτικής που θα ακολουθήσει η επόμενη κυβέρνηση.

 

 

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα