Αναταράξεις προκαλεί η καταδίκη της επικεφαλής της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, με τη γαλλική πολιτική σκηνή να μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά, ενώ πληθαίνουν οι δηλώσεις συμπαράστασης, ιδιαίτερα από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού…
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού δήλωσε «προβληματισμένος από την απόφαση» δικαστηρίου του Παρισιού που έκρινε ένοχη σήμερα την Λεπέν για κατάχρηση δημοσίου χρήματος και την καταδίκασε σε στέρηση δικαιώματος του εκλέγεσθαι για πέντε χρόνια.
Αυτή η καταδίκη σε θέτει σε κίνδυνο την υποψηφιότητα της 56χρονης πολιτικού για τις προεδρικές εκλογές του 2027, για τις οποίες παρουσιάζεται από δημοσκοπήσεις ως φαβορί.
Επίσης, της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, εκ των οποίων τα δύο επρόκειτο να τα εκτίσει υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση. Επίσης της επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ.
«Σήμερα δεν είναι μόνο η Μαρίν Λεπέν που καταδικάστηκε άδικα: Ήταν η γαλλική δημοκρατία που σκοτώθηκε», δήλωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού (κόμματος της ΛεΠεν), Ζορντάν Μπαρντελά.
Ο ίδιος κάλεσε σε μια «λαϊκή και ειρηνική κινητοποίηση» κατά της καταδίκης Λεπέν, καταδίκη που την χαρακτήρισε «ένα σκάνδαλο δημοκρατίας». «Μέσα από τη λαϊκή και ειρηνική μας κινητοποίηση, ας τους δείξουμε ότι η βούληση του λαού είναι ισχυρότερη», είπε, αναρτώντας στο Χ έναν σύνδεσμο προς μια αναφορά στην ιστοσελίδα του κόμματος, η οποία καταγγέλλει «τη δικτατορία των δικαστών».
Αποστάσεις από την καταδικαστική απόφαση φαίνεται να πήρε και ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν του κόμματος της γαλλικής αριστεράς Ανυπότακτη Γαλλία. «Η απόφαση για την απομάκρυνση ενός πολιτικού από το αξίωμα πρέπει να εναπόκειται στους πολίτες», είπε ο Μελανσόν, τονίζοντας ότι συμμερίζεται την πεποίθηση του κόμματός του ότι η μάχη του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Λεπέν δεν πρέπει να διεξαχθεί στο δικαστήριο αλλά στις εκλογές.
Ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των συντηρητικών Ρεπουμπλικανών, Λοράν Βουκί επέκρινε επίσης τη δικαστική απόφαση. «Η απόφαση να καταδικαστεί η Μαρίν Λεπέν είναι σοβαρή και πρωτοφανής», είπε.
Είπε ότι δεν είναι υγιές για μια δημοκρατία να απαγορεύει σε έναν εκλεγμένο πολιτικό να συμμετέχει σε εκλογές. «Οι πολιτικές συζητήσεις πρέπει να αποφασίζονται στην κάλπη από τον γαλλικό λαό».
Από διεθνές αντιδράσεις, εκείνοι που έσπευσαν να εκφράζουν αμέσως τη στήριξή τους στη Λεπέν και να καταδικάσουν την εις βάρος της δικαστική απόφαση ήταν το Κρεμλίνο, ο εθνικιστής Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και πρόεδρος της ακροδεξιάς Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι και ο ηγέτης της ολλανδικής ακροδεξιάς Γκέερτ Βίλντερς.
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Ανησυχητικός» ο αποκλεισμός πολιτικών
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ χαρακτήρισε «ανησυχητικό» τον αποκλεισμό υποψηφίων από μια πολιτική διαδικασία, στον απόηχο της ποινής πενταετούς στέρησης του δικαιώματος του εκλέγεσθαι που επιβλήθηκε στην ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν μετά την καταδίκη της για κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων.
«Ο αποκλεισμός προσώπων από την πολιτική διαδικασία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός δεδομένου του επιθετικού και διεφθαρμένου νομικού πολέμου σε βάρος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, εδώ στις ΗΠΑ», είπε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τάμι Μπρους, σχολιάζοντας εμμέσως την καταδικαστική απόφαση για την Λεπέν.
Ερωτηθείσα κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Τάμι Μπρους είπε πως «πρέπει να κάνουμε περισσότερα στη Δύση για να υπερασπιστούμε τις δημοκρατικές αξίες», απηχώντας τις δηλώσεις του Τζέι Ντι Βανς στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια όταν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε ότι στην Ευρώπη απειλείται το «δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης».
«Υποστηρίζουμε το δικαίωμα του καθενός να εκφράζει τις απόψεις του δημοσίως – είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί» κάποιος, δήλωσε. Αντέκρουσε μάλιστα τον χαρακτηρισμό της Λεπέν ως «ακροδεξιάς» ηγέτιδας, λέγοντας πως θα μπορούσε να θεωρηθεί «υποτιμητικός».
Ντόναλντ Τραμπ: «Αυτό θυμίζει τη χώρα μας»
Ο Ντόναλντ Τραμπ συνέκρινε χθες Δευτέρα την καταδίκη της Μαρίν Λεπέν με τα δικά του προβλήματα με τη δικαιοσύνη των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας το ότι στερήθηκε το δικαίωμα του εκλέγεσθαι για πέντε χρόνια η ηγετική μορφή του ακροδεξιού κόμματος Εθνικός Συναγερμός (RN) της Γαλλίας «πολύ μεγάλη υπόθεση».
«Αυτό θυμίζει τη χώρα μας, αυτό θυμίζει πάρα πολύ ετούτη τη χώρα», δήλωσε ο Τραμπ, ο οποίος καταδικάστηκε πέρυσι για υπόθεση απάτης με σκοπό την απόκρυψη πληρωμής σε ηθοποιό πορνογραφικών ταινιών ώστε να εξαγοραστεί η σιωπή της.
«Ξέρω πολύ καλά πώς είναι, και πολλοί θεωρούσαν πως δεν θα καταδικαζόταν για τίποτα», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ. «Αλλά της απαγορεύτηκε να θέσει υποψηφιότητα για πέντε χρόνια, και είναι η επικρατέστερη υποψήφια. Αυτό θυμίζει τη χώρα μας, αυτό θυμίζει πάρα πολύ ετούτη τη χώρα».
Έλον Μασκ: «Θα υπάρξει αντίδραση»
Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Ίλον Μασκ έκανε λόγο για «κατάχρηση του νομικού συστήματος» σχολιάζοντας την ποινή στέρησης του δικαιώματος του εκλέγεσθαι που επιβλήθηκε στην ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν μετά την καταδίκη της για κατάχρηση δημόσιου χρήματος, προειδοποιώντας πως θα υπάρξει «αντίδραση» ανάλογη με τις νομικές επιθέσεις εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ.
«Όταν η ριζοσπαστική αριστερά δεν μπορεί να κερδίσει μέσω δημοκρατικής ψηφοφορίας, καταχράται το νομικό σύστημα για να φυλακίσει τους αντιπάλους της. Αυτή είναι η πάγια στρατηγική που ακολουθεί σε όλον τον κόσμο», αναφέρει ο Μασκ στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), συμπληρώνοντας σε άλλη ανάρτησή του ότι «θα υπάρξει αντίδραση, όπως με τις νομικές επιθέσεις εναντίον του προέδρου Τραμπ».
Μπολσονάρου: «Διωγμό» κατά της Λεπέν καταγγέλει ο ακροδεξιός Βραζιλιάνος πρώην πρόεδρος
Τον «διωγμό» που υφίσταται κατ’ αυτόν η Μαρίν Λεπέν, κατήγγειλε ο ακροδεξιός πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, από το 2019 μέχρι το 2022, Ζαΐχ Μπολσονάρου.
«Ελπίζω και προσεύχομαι ότι η κυρία Λεπέν θα ξεπεράσει αυτόν τον διωγμό και θα είναι υποψήφια στις επόμενες προεδρικές εκλογές» στη Γαλλία, που διεξάγονται το 2027, ανέφερε μέσω X ο Μπολσονάρου, που έχει επίσης στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι έπειτα από καταδίκη του από τη βραζιλιάνικη δικαιοσύνη…
Η άνοδος της δεξιάς είναι πραγματικότητα σε όλο τον κόσμο. Η αριστερά στη Γαλλία, όπως και στη Βραζιλία, επιλέγει τον δρόμο της νομιμότητας, του δικαστικού ακτιβισμού για να πετύχει σε εκλογές χωρίς πραγματική αντιπολίτευση.
– Νομίζω ότι η μη επιλεξιμότητα της Μαρίν Λεπέν ακολουθεί την ίδια λογική με αυτή της Βενεζουέλας, όπου η αντίπαλος του Μαδούρο, Μαρία Κορίνα, αποκλείστηκε από τις κάλπες λόγω μιας παράλογης 15ετούς αδυναμίας εκλογής.
– Ελπίζω και υποστηρίζω ότι η κυρία Λεπέν θα ξεπεράσει αυτή τη δίωξη και θα μπορέσει να διαγωνιστεί στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Εναπόκειται στους πολίτες να αποφασίσουν ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας.
– Είμαστε δίπλα σας, κυρία Λεπέν.
– Ζήτω η ελευθερία!
– Ζήτω η Γαλλία! Ζήτω η Βραζιλία!» ανέφερε ο Μπολσονάρο στην ανάρτησή του.
Τζόρτζια Μελόνι: «Ουδείς που νοιάζεται για τη δημοκρατία μπορεί να χαίρεται για τέτοια ποινή»
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι κατήγγειλε την απόφαση του δικαστηρίου κατά της Λεπέν ως απόφαση που στερεί την εκπροσώπηση σε εκατομμύρια Γάλλους ψηφοφόρους.
«Δεν γνωρίζω πόση αξία έχουν οι αιτιάσεις κατά της Μαρίν Λεπέν, ούτε τους λόγους για μια τόσο ισχυρή απόφαση, αλλά θεωρώ ότι κανείς που νοιάζεται για τη δημοκρατία δεν μπορεί να χαρεί για μια ποινή που επηρεάζει τον αρχηγό ενός μεγάλου κόμματος και αφαιρεί την εκπροσώπηση από εκατομμύρια πολίτες», δήλωσε η Μελόνι στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero.