

Η ανομβρία της τελευταίας διετίας, ο υπερτουρισμός, αλλά και η κακοδιαχείριση και κατάχρηση του νερού, είναι οι κύριες αιτίες που η χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα λειψυδρίας.
Ειδικά τα νησιά, όπως η Λέρος και η Σίφνος, αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα και κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την Πολιτική Προστασία για ένα μήνα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αρκετά νησιά βρίσκονται κάτω από τα όρια σε αποθέματα, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη Νάξο, τη Σέριφο και την Σαντορίνη.
Ο Πέτρος Βαρελίδης γ.γρ. φυσικού περιβάλλοντος & υδάτων υπουργείου περιβάλλοντος, μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι «η μεταβλητότητα του κλίματος είναι το φαινόμενο που πάντα συνέβαινε και θα συμβαίνει, η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή έρχεται και προστίθεται πάνω από το φυσικό υπόβαθρο μεταβλητότητας». Πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθούν υποδομές και να συντηρηθούν οι ήδη υπάρχουσες, καθώς και να γίνεται μία συνετή χρήση του νερού.
Τι λένε οι δημοτικές αρχές
Η Θάσος είναι επίσης ένα από τα νησιά που αντιμετώπισε σημαντικά προβλήματα σε συγκεκριμένες περιοχές. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, Λευτέρη Κυριακίδη, υπήρχαν ζητήματα με τη συνεχή υδροδότηση σε συγκεκριμένες περιοχές, λόγω υπερκατανάλωσης, καθώς το καλοκαίρι ήταν μία χρονιά ρεκόρ για τη Θάσο με 100.000 τουρίστες.
Στη Χαλκιδική, ο δήμαρχος Σιθωνίας, Ιωάννης Μαλλίνης, ανέφερε πως για μερικά 24ωρα η περιοχή δεν είχε νερό και χρειάστηκε να γίνουν άμεσα γεωτρήσεις. «Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν μελέτες για αφαλατώσεις» σημείωσε.
Πάνω στις αφαλατώσεις, ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Άγις Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στο λειτουργικό κόστος, ωστόσο, έκανε λόγο για μία «βραχυπρόθεσμη λύση που πρέπει να εξεταστεί πολύ σοβαρά».
Στη Νάξο, ο πρόεδρος Ένωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού του νησιού, Δημήτρης Καπούνης, είπε πως μειώθηκε φέτος η παραγωγή πατάτας στο νησί κατά 70%, λόγω ανομβρίας.
«Υπάρχει φάκελος για κατασκευή φράγματος από το 2002, το 2009 είχε δημοπρατηθεί… αν υπήρχε αυτός ο ταμιευτήρας θα αποθήκευε 3 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα νερό, οπότε για πέντε χρόνια δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα… η σπατάλη του νερού γίνεται στον τριτογενή τομέα και όχι στον πρωτογενή» σχολίασε.
Σχετικά Νέα
Τραγωδία στην Ηλεία: Αυτοψία στο σημείο όπου έχασε τη ζωή του ο 4χρονος – Διερευνώνται ο συνθήκες της μοιραίας πτώσης
Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες των αρχών για να εξακριβωθούν πλήρως οι συνθήκες.
Η λεωφόρος Νίκης στη Θεσσαλονίκη μετατράπηκε σε πεζοδρόμιο
Ένα τελείως διαφορετικό «πρόσωπο» παρουσίασε η Νίκης, η παραλιακή λεωφόρος της Θεσσαλονίκης, καθώς πιλοτικά μετατράπηκε.
Καλαμάτα: Τρεις συλλήψεις για παράνομη διακίνηση ανθρώπων
Στην σύλληψη 3 αλλοδαπών, οι οποίοι βρίσκονταν ανάμεσα στους 81 συνολικά διασωθέντες που μεταφέρθηκαν τα μεσάνυχτα.
Οι υποψήφιοι για την προεδρία της Νότιας Κορέας ξεκίνησαν την προεκλογική τους εκστρατεία
Οι διεκδικητές της προεδρίας στη Νότια Κορέα ξεκίνησαν σήμερα την προεκλογική τους εκστρατεία με.