Λέιν (ΕΚΤ): Υπάρχουν κάποιοι ανοδικοί κίνδυνοι στις μισθολογικές αυξήσεις

Οι γενναιόδωρες μισθολογικές αυξήσεις σε κάποιες χώρες της Ευρωζώνης παραμένουν εντός των εκτιμήσεων, αν και υπάρχει κάποιος ανοδικός κίνδυνος στις αυξήσεις των μισθών, ανέφερε σήμερα ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φίλιπ Λέιν.

“Κατά μέσο όρο, οι μισθοί αυξάνονται με πολύ συγκρατημένο ρυθμό: πολλοί εργαζόμενοι παραμένουν ‘κλειδωμένοι’ σε παλαιότερες συμβάσεις”, ανέφερε ο Λέιν μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο στο Ντουµπρόβνικ της Κροατίας.

“Οι τελευταίες συμφωνίες έρχονται πάνω από το 5%, αλλά (αυτό) είναι μέσα στις εκτιμήσεις μας”, πρόσθεσε.

Ο Λέιν εκτίμησε ότι οι αυξήσεις στους ονομαστικούς μισθούς θα κορυφωθούν φέτος, ενώ περιμένει ότι οι πραγματικοί μισθοί θα επιστρέψουν το 2025 στα επίπεδα που ήταν το 2019.

Ο αξιωματούχος επανέλαβε εξάλλου το μήνυμα από την τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ σημειώνοντας ότι “οι μελλοντικές μας αποφάσεις θα διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια πολιτικής θα διαμορφωθούν σε επίπεδα που θα είναι δεόντως περιοριστικά προκειμένου να επιτευχθεί η έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% και θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα για όσο διάστημα κρίνεται αναγκαίο. Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα στοιχεία για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου και της κατάλληλης διάρκειας του περιορισμού”.

Ειδικότερα, “οι αποφάσεις μας για τα επιτόκια πολιτικής θα εξακολουθήσουν να βασίζονται στην αξιολόγηση μας όσον αφορά τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, με βάση τα εισερχόμενα οικονομικό και χρηματοοικονομικά στοιχεία, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ένταση με την οποία μεταδίδεται η νομισματική πολιτική”.

Ο Λέιν ανέφερε πάντως ότι η αβεβαιότητα στη δυναμική του πληθωρισμού παραμένει ιδιαίτερα υψηλή. Σε αυτό το πλαίσιο, “επιλέξαμε στο επίπεδο του Διοικητικού Συμβουλίου να μην μεταδίδουμε εβδομάδες με εβδομάδες ή από συνεδρίαση σε συνεδρίαση εκτιμήσεις για το τερματικό επιτόκιο καθώς αυτό μεταβιβάζει μια αίσθηση βεβαιότητας που δεν υπάρχει”, σημείωσε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα