Δημοσιεύθηκε στις: Σα, Απρ 16th, 2016

Le Parisien:Οι Γάλλοι δεν θέλουν νέα θητεία του Ολάντ

olant_534953172

Όλα τα πιθανά σενάρια για τον πρώτο γύρο των γαλλικών Προεδρικών εκλογών παρουσίασε σε έρευνά της η γαλλική εφημερίδα Le Parisien. Τα αποτελέσματα της έρευνας της εφημερίδας επιβεβαιώνουν ακόμα μια φορά τη δραματική πτώση δημοτικότητας του Γάλλου Προεδρου Φρανσουά Ολάντ καθότι σύμφωνα με την έρευνα ο Ολάντ πρόκειται να συντρίβει από τον πρώτο γύρο εκλογών, σε όλα τα πιθανά σενάρια, αν διεκδικήσει μια νέα θητεία επικεφαλής της χώρας.

Στην περίπτωση, η οποία εξετάσθηκε έτσι κι αλλιώς, που είναι παρών στον δεύτερο γύρο, θα ηττηθεί όποιος κι αν είναι ο αντίπαλός του, περιλαμβανομένης της επικεφαλής της άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.

Πρόκειται για το χειρότερο αποτέλεσμα που έχει καταγράψει ποτέ ο αρχηγός του γαλλικού κράτους σε δημοσκόπηση ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017.

Σύμφωνα με την έρευνα των εταιρειών Odoxa/Dentsu Consulting που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από την εφημερίδα Le Parisien και το δίκτυο συνεχούς ενημέρωσης BFMTV, ο Φρανσουά Ολάντ θα συγκέντρωνε στην καλύτερη περίπτωση 15% στον πρώτο γύρο, αν οι εκλογές γίνονταν αύριο.

Θα αποκλειόταν στον πρώτο γύρο, καθώς θα ερχόταν μετά την Μαρίν Λεπέν και τον υποψήφιο της δεξιάς, είτε αυτός είναι ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί (2007-2012) είτε ο Αλέν Ζιπέ, το φαβορί των δημοσκοπήσεων για τις προκριματικές εκλογές που θα διεξαγάγει τον ερχόμενο Νοέμβριο η συντηρητική παράταξη.

Ο πρόεδρος Ολάντ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα αποφασίσει στο τέλος της χρονιάς αν θα είναι το 2017 υποψήφιος για μια δεύτερη προεδρική θητεία.

Σε περίπτωση που δεν είναι, το 43% των Γάλλων θα προτιμούσε να αντιπροσωπεύσει την αριστερά ο νεαρός υπουργός Οικονομίας Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος προηγείται με απόσταση του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς (15%), που έρχεται όμως μόλις πέμπτος μεταξύ των υποστηρικτών της αριστεράς.

Σε μια ένδειξη της βούλησης της κοινής γνώμης για ανανέωση, ο Μακρόν, ο οποίος ενίσχυσε τις εικασίες για τις φιλοδοξίες του ιδρύοντας το δικό του κίνημα, θα μπορούσε να οδηγήσει την παράταξή του στον δεύτερο γύρο, στην περίπτωση που η δεξιά εκπροσωπηθεί από τον Νικολά Σαρκοζί.

Όπως σε όλες τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται εδώ και πάνω από έναν χρόνο, έτσι και στην έρευνα της Odoxa η Μαρίν Λεπέν προκρίνεται στον δεύτερο γύρο σε όλα τα σενάρια. Απ’ όλες τις παρατάξεις, μόνον ο Αλέν Ζιπέ μπορεί να επικρατήσει της υποψηφίας της ακροδεξιάς στον πρώτο γύρο (34% έναντι 32%).

Στην τελική μονομαχία, σύμφωνα πάντα με τη ίδια έρευνα, η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου (FN) θα συντριβόταν από τον Αλέν Ζιπέ (66% εναντι 34%) ή από τον Εμμανουέλ Μακρόν (61% έναντι 39%). Θα την νικούσε επίσης με διαφορά ο Νικολά Σαρκοζί (55% έναντι 45%).

Αδύνατο σύμφωνα με τις προβλέψεις για τον πρώτο γύρο, το σενάριο μιας μονομαχίας με τον Φρανσουά Ολάντ θα ήταν το μόνο στο οποίο θα μπορούσε να κερδίσει η Μαρίν Λεπέν (53% έναντι 47%).

Το στοιχείο αυτό σηματοδοτεί τη σοβαρότητα της κατάρρευσης της δημοτικότητας του προέδρου: τον Ιανουάριο, μια προηγούμενη δημοσκόπηση της Odoxa τον έφερε νικητή με 54% σε περίπτωση μονομαχίας με την επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου.

Η έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα πραγματοποιήθηκε στις 14 και 15 Απριλίου σε δείγμα 949 προσώπων αντιπροσωπευτικών των Γάλλων που βρίσκονται σε ηλικία ψήφου.

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo