Λαβρόφ προς Δύση: Η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας κινδυνεύει να καταρρεύσει

ΗΡωσία προειδοποίησε τη Δευτέρα τη Δύση ότι συμφωνία που επιτρέπει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα θα τερματιστεί, αν δεν εκπληρωθεί συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών με στόχο την υπέρβαση των εμποδίων στις ρωσικές εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων.

Τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία μεσολάβησαν για τη συμφωνία για τη Μαύρη Θάλασσα για αρχική περίοδο 120 ημερών τον Ιούλιο του περασμένου έτους για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που επιδεινώθηκε από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, έναν από τους κορυφαίους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι θα επιτρέψει τη λήξη της συμφωνίας λόγω των εμποδίων στις δικές της εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων που προκαλούνται από τις δυτικές κυρώσεις, αλλά στις 17 Μαΐου η Μόσχα συμφώνησε να παραταθεί για ακόμα δύο μήνες.

«Αν όλα παραμείνουν ως έχουν, και προφανώς θα παραμείνουν, τότε θα πρέπει να προχωρήσουμε από το γεγονός ότι [η συμφωνία] δεν λειτουργεί πλέον», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Ναϊρόμπι, όταν ρωτήθηκε αν η συμφωνία για τη Μαύρη Θάλασσα θα πρέπει να παραταθεί εκ νέου.

Ο Λαβρόφ, η επίσκεψη του οποίου στην Κένυα είναι το πρώτο βήμα μιας περιοδείας στην Αφρική, δήλωσε ότι το μνημόνιο Ηνωμένων Εθνών-Ρωσίας δεν έχει εκπληρωθεί «καθόλου». Η συμφωνία ΟΗΕ – Ρωσίας επιτεύχθηκε ταυτόχρονα με τη συμφωνία για τη Μαύρη Θάλασσα.

Ενώ οι ρωσικές εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων δεν υπόκεινται στις δυτικές κυρώσεις, η Μόσχα λέει ότι παρεμποδίζονται από τους περιορισμούς στις πληρωμές, την εφοδιαστική και την ασφάλιση.

Σιτηρά και λιπάσματα
Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι δύο από τους σημαντικότερους γεωργικούς παραγωγούς παγκοσμίως και σημαντικοί παίκτες στις αγορές σιταριού, κριθαριού, αραβοσίτου, ελαιοκράμβης, κραμβέλαιου, ηλιόσπορου και ηλιέλαιου. Η Ρωσία κατέχει επίσης δεσπόζουσα θέση στην αγορά λιπασμάτων.

Ο Λαβρόφ, ο οποίος έχει επισκεφθεί την αφρικανική ήπειρο τουλάχιστον τρεις φορές φέτος, δήλωσε ότι λιγότερο από το 3% των 30 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών που εξάγονται στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη Μαύρη Θάλασσα έχουν φτάσει στις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

Είπε ότι η Ρωσία συμφώνησε να δώσει περίπου 300.000 τόνους ρωσικού λιπάσματος που έχουν κολλήσει σε ευρωπαϊκά λιμάνια.

Ο ρωσικός όμιλος Uralchem-Uralkali ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ένα φορτίο 34.000 τόνων λιπασμάτων για την Κένυα είχε φθάσει στο λιμάνι της Μομπάσα. Το φορτίο, το οποίο περιλαμβάνει ποτάσα, ουρία και NPKS, εκφορτώνεται επί του παρόντος, ανέφερε.

Ήταν η δεύτερη δωρεά της Uralchem από λιπάσματα που έχουν κολλήσει σε ευρωπαϊκά λιμάνια και αποθήκες. Φορτίο 20.000 τόνων σύνθετου λιπάσματος παραδόθηκε στο Μαλάουι στις αρχές Μαρτίου.

«Οι αναταραχές στη διεθνή προμήθεια θρεπτικών ουσιών για τις καλλιέργειες που όλοι γίναμε μάρτυρες τον τελευταίο καιρό έχουν αυξήσει σημαντικά τους κινδύνους λιμού σε πολλά μέρη του πλανήτη και έχουν φέρει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στα πρόθυρα της πείνας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Uralchem Ντμίτρι Κονιάεφ.