Site icon The Indicator

Λαβρόφ: Επανεκκίνηση συνομιλίων με την Ουκρανία εάν ο Ζελένσκι άρει τους περιορισμούς – Η μπάλα δεν είναι στην πλευρά μας

Ο διάλογος μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον για τον πόλεμο στην Ουκρανία συνεχίζεται, με τη Ρωσία να ελπίζει σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, μεταδίδει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο Tass.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα O Globo της Βραζιλίας, σημείωσε ότι η Μόσχα και η Ουάσιγκτον «διατηρούν τον διάλογο» για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Ελπίδες για αμοιβαία αποδεκτά αποτελέσματα

Η Ρωσία ελπίζει ότι η συνεχής επικοινωνία θα οδηγήσει σε ένα αμοιβαία αποδεκτό αποτέλεσμα.

Όπως είπε ο Λαβρόφ, «Η Μόσχα και η Ουάσιγκτον διατηρούν έναν διάλογο για να βρουν έναν δρόμο προς την επίλυση. Ελπίζουμε ότι αυτό θα ανοίξει το δρόμο για αμοιβαία αποδεκτά αποτελέσματα».

Παράλληλα, τόνισε πως το γεγονός ότι η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθεί να κατανοήσει τις βαθύτερες αιτίες της κρίσης είναι «πολύ ενθαρρυντικό» και έρχεται σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν, η οποία όπως σημείωσε «γέμισε το καθεστώς του Κιέβου με φονικά όπλα και προσπάθησε να τραβήξει την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ».

Ο Λαβρόφ υπογράμμισε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει πολλές φορές ότι δεν θα υπήρχε σύγκρουση εάν η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε προσπαθήσει να εντάξει την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ.

Επανεκκίνηση συνομιλίων με την Ουκρανία

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ δήλωσε επίσης ότι ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα πρέπει να άρει τους περιορισμούς για τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, προκειμένου να πραγματοποιηθεί επανεκκίνηση των συνομιλίων.

Όπως ανέφερε, «Το Κίεβο ήταν αυτό που αποσύρθηκε από τη διαδικασία διαπραγμάτευσης τον Απρίλιο του 2022. Ενήργησε με αυτόν τον τρόπο κατόπιν αιτήματος των δυνάμεων της δύσης που το προστατεύουν. Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε παράνομες όλες τις συνομιλίες με τη Ρωσία. Αυτός ο νόμος παραμένει σε ισχύ. Πρέπει να καταργηθεί. Διαφορετικά, οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να ξαναρχίσουν».

Η μπάλα δεν είναι στην πλευρά της Ρωσίας
Ο Λαβρόφ τόνισε ότι αν και η Ρωσία παραμένει ανοιχτή σε συνομιλίες, επισήμανε ότι «η μπάλα» δεν είναι στην πλευρά της και σχολίασε πως «το Κίεβο δεν έχει δείξει ετοιμότητα για διαπραγματεύσεις μέχρι στιγμής».

Ως πρόσφατα παραδείγματα, ανέφερε την αδυναμία του ουκρανικού στρατού να σεβαστεί την 30ήμερη ανακωχή στις επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές, καθώς και την ανακωχή των 30 ωρών κατά τη διάρκεια του Πάσχα.

Οι συνομιλίες στο Παρίσι

Ο Λαβρόφ ανέφερε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, του είπε ότι η πρόσφατη συνάντηση στο Παρίσι, για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, πραγματοποιήθηκε στο πνεύμα του διαλόγου Ρωσίας-ΗΠΑ.

«Έχουμε την εντύπωση ότι οι Αμερικανοί συνομιλητές μας κατανοούν καλύτερα τη στάση της Ρωσίας για την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία. Ελπίζουμε ότι αυτό θα τους βοηθήσει κατά τη διάρκεια του διαλόγου τους με το Κίεβο και με επιμέρους ευρωπαϊκές χώρες», είπε ο Λαβρόφ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι κατά τις τελευταίες επαφές με αξιωματούχους των ΗΠΑ, η Ρωσία «παρείχε λεπτομέρειες για τις ρίζες και την προέλευση της ουκρανικής κρίσης» και «εξήγησε τις παραμέτρους που είναι απαραίτητες για την τελική επίλυση της, λαμβάνοντας υπόψη τα νόμιμα συμφέροντα της Ρωσίας, κυρίως στον τομέα της ασφάλειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Στις 17 Απριλίου, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε συνάντηση με τον Ρούμπιο και τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ στο Παρίσι.

Σύμφωνα με το Παλάτι του Ελιζέ, οι «κατασκευαστικές συνομιλίες» βοήθησαν στο «να συγκλίνουν οι θέσεις» για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Κατά την επίσκεψή τους, ο Ρούμπιο και ο Γουίτκοφ συναντήθηκαν επίσης με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό, τον Τζόναθαν Πάουελ, Εθνικό Σύμβουλο Ασφαλείας του Βρετανού Πρωθυπουργού, τον Σύμβουλο Εξωτερικής Πολιτικής της Καγκελαρίας της Γερμανίας, Γιενς Πλέτνερ, και τον επικεφαλής του γραφείου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Αντρέι Γέρμακ.

Exit mobile version