Λαβρόφ: Δεν συζητάμε με τους τρομοκράτες στην Ιντλίμπ

Απορρίπτει η Μόσχα την αμερικανική πρόταση για εκεχειρία με τους αντάρτες της Χάγιατ Ταχρίρ Αλ-Σαμ
Κατηγορηματική είναι η άρνηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στην πρόταση των ΗΠΑ να καθίσουν όλοι στο τραπέζι -και οι αντάρτες της Χάγιατ Ταχρίρ Αλ-Σαμ- για να βρεθεί μια λύση για την Ιντλίμπ και να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση.

Να σημειωθεί ότι η οργάνωση Χάγιατ Ταχρίρ Αλ-Σαμ, η οποία ελέγχει μέρος της επαρχίας Ιντλίμπ, είναι παρακλάδι της Αλ-Κάιντα, γνωστή στο παρελθόν ως δίκτυο Α-Νούσρα.

Στη διάρκεια του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, που συνεδριάζει στην Ελβετία, ο Σεργκέι Λαβρόφ εμμέσως πλην σαφώς κατηγόρησε τις ΗΠΑ για τη στήριξη που «παρέχουν σε τρομοκράτες» λέγοντας ότι υπάρχουν μέλη του ΟΗΕ που τείνουν να «δικαιολογούν τις φρικαλεότητες εξτρεμιστικών και τρομοκρατικών οργανώσεων». Συνεπώς, επισήμανε, οι όποιες συνομιλίες με αυτούς τους αντάρτες δεν έχει καμία σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, είπε.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι είναι πολύ δύσκολο να καταλάβει πώς κάποιοι προτρέπουν στη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών με κακοποιούς και ότι μια εκεχειρία με τρομοκράτες δεν είναι τίποτα άλλο παρά «παράδοση στους τρομοκράτες, ακόμη και ενθάρρυνση της δράσης τους».

Οι δηλώσεις Λαβρόφ είχαν σαφή στόχο, αν και δεν τον κατονόμασε, τον αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Τζέιμς Τζέφρι, τον οποίο κατηγόρησε ότι «ξεπλένει» τα μέλη της Χάγιατ Ταχρίρ Αλ-Σαμ.
Να σημειωθεί ότι ο Τζέφρι έχει δηλώσει ότι «δεν έχει πληροφορίες ότι η οργάνωση σχεδίασε ή πραγματοποίησε διεθνείς τρομοκρατικές ενέργειες».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι εκεχειρία μπορεί να υπάρξει μόνο σε περιοχές όπου δεν έχουν τον έλεγχο οι τρομοκράτες και η αμερικανική πρόταση «είναι απαράδεκτη».

Οι δηλώσεις του Σεργκέι ΛΑβρόφ γίνονται την ώρα που είναι σε εξέλιξη η μεγάλη αντεπίθεση των δυνάμεων του Μπασάρ Αλ-Άσαντ, οι οποίες έχουν κατορθώσει να εκκαθαρίσουν από τους αντάρτες όλη την περιοχή μεταξύ της Δαμασκού και του Χαλεπίου, ενώ συγκρούονται με τις τουρκικές δυνάμεις για τον έλεγχο της επαρχίας Ιντλίμπ.

Η Ρωσία, που στηρίζει το καθεστώς Άσαντ, διαπραγματεύεται με την Άγκυρα για την Ιντλίμπ, ωστόσο καθώς οι θέσεις τους βρίσκονται αντιδιαμετρικά αντίθετες δεν έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Ωστόσο, η Μόσχα εξετάζει μια σύνοδο Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν με στόχο την επίτευξη λύσης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα