Λάιτσακ: Το ευρωπαϊκό σχέδιο για το Κόσοβο δημιουργεί win-win κατάσταση

Την άποψή του πως δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα εάν προηγουμένως δεν συσταθεί η Ένωση Σερβικών Δήμων στο Κόσοβο, εξέφρασε την Τρίτη (14/3) ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ Μίροσλαβ Λάιτσακ μιλώντας στη σερβική δημόσια τηλεόραση (RTS).

Ο Μίροσλαβ Λάιτσακ συνεχίζει σήμερα για δεύτερη ημέρα τις συνομιλίες με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς με στόχο να προετοιμάσει την επόμενη συνάντηση υψηλού επιπέδου για το Κόσοβο που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Μαρτίου στην πόλη Αχρίδα, στην Βόρεια Μακεδονία.

Στην συνέντευξη του για την RTS επεσήμανε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η ευρωπαϊκή πρόταση έγινε για να οδηγήσει στην ομαλοποίηση των σχέσεων Βελιγραδίου – Πρίστινας και όχι για να ταπεινώσει κάποια πλευρά επιδιώκοντας την συνθηκολόγηση της.

«Σκοπός μας είναι να δημιουργηθεί μία win-win κατάσταση ώστε να ανοίξουν οι πόρτες της Ευρώπης» υπογράμμισε ο Μίροσλαβ Λάιτσακ.

Ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ συναντήθηκε επίσης στο Βελιγράδι και με τους αρχηγούς των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων της αντιπολίτευσης τους οποίους ενημέρωσε για το ευρωπαϊκό σχέδιο και δεσμεύτηκε ότι στο μέλλον θα τους κρατά ενήμερους για όλες τις εξελίξεις στην διαδικασία επίλυσης του ζητήματος του Κοσόβου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα