Λαγκάρντ: Σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο χρειαστεί τα επιτόκια μας

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε σήμερα ότι τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας αναμένεται να παραμείνουν σε αυξημένα επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκειμένου να περιοριστεί ο πληθωρισμός.

Οι μελλοντικές μας αποφάσεις “θα διασφαλίζουν ότι τα επιτόκια θα είναι σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο χρειαστεί”, ανέφερε η Λαγκάρντ σε ομιλία της σήμερα στη Φρανκφούρτη σε συνέδριο για τη νομισματική πολιτική.

“Η ΕΚΤ έχει διαμορφώσει ένα πλαίσιο που εξετάζει την πολυπλοκότητα και την αβεβαιότητα στο οικονομικό περιβάλλον”, ανέφερε η Λαγκάρντ. “Συγκεκριμένα, έχουμε αποφασίσει ότι οι μελλοντικές μας αποφάσεις θα βασίζονται σε τρία κριτήρια: τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

Αυτό το πλαίσιο μας βοήθησε να χαράξουμε μια πορεία για τη σύσφιξη της πολιτικής μας που ξεκίνησε απότομα για να επιβραδύνει στη συνέχεια σε πιο φυσιολογικό ρυθμό. Πλέον, με βάση την τρέχουσα εκτίμηση μας, θεωρούμε ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΤΚ έχουν διαμορφωθεί σε επίπεδα τα οποία αν διατηρηθούν για επαρκώς χρονικό διάστημα, θα έχουν σημαντική συμβολή στην έγακρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας”, πρόσθεσε.

Ανέφερε τέλος ότι “οι μελλοντικές μας αποφάσεις θα συνεχίσουν να βασίζονται σε αυτά τα τρία κριτήρια και θα διασφαλίζουν ότι τα επιτόκια θα καθοριστούν σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο χρειαστεί”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα