La Tribune: H τραπεζική ένωση προχωρά πιο γρήγορα από τη δημοσιονομική

«Οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης μπορεί να υποσχέθηκαν έναν Οδικό Χάρτη για την οριστικοποίηση της τραπεζικής ένωσης μέχρι τον Ιούνιο, αλλά το μέλλον όμως της δημοσιονομικής ένωσης παραμένει αβέβαιο, καθώς έχουν επικρατήσει οι διαιρέσεις», εκτιμά η γαλλική οικονομική εφημερίδα La Tribune.

H γαλλική εφημερίδα τονίζει ότι στη συνάντηση των 19, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, δεν έγινε δυνατή η υπέρβαση των εμποδίων που αφορούν τις προτάσεις, ιδιαίτερα τις σχετικές με την τραπεζική ένωση και δεν έγινε εφικτή μια συνεννόηση για μακροπρόθεσμα μέτρα, όπως η αμφιλεγόμενη δημιουργία ενός προϋπολογισμού της Ευρωζώνης. Οι ηγέτες θα ήθελαν να σφραγίσουν την τραπεζική ένωση αυτό το εξάμηνο, βεβαιώνει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο, κάτι που είχε συμφωνηθεί από τον Δεκέμβριο και θεωρείται η πιο φιλόδοξη μεταρρύθμιση μετά την εισαγωγή του ευρώ. Η Επιτροπή προτείνει να μειωθεί ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών με παράλληλη και σταδιακή την εισαγωγή ενός ευρωπαϊκού προγράμματος εγγύησης καταθέσεων, με αυτή τη δεύτερη πρόταση να είναι η πιο αμφιλεγόμενη. Περίπου 12 είναι οι χώρες που αντιτίθενται με τον όρο να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια. «Είναι σαφές ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα με αυτόν τον στόχο» προσθέτει η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

Ο Μακρόν, ένθερμος υποστηρικτής της ιδέας ενός προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, δήλωσε ότι Γαλλία και Γερμανία θα εργαστούν Απρίλιο και Μάιο προς αυτό τον στόχο, με στόχο να παρουσιάσουν έναν κοινό Οδικό Χάρτη μέχρι τον Ιούνιο. «Έχουμε πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο» δήλωσε. «Ήταν μια πολύ καλή αρχή για αυτή τη συζήτηση», πρόσθεσε η Καγκελάριος, επιβεβαιώνοντας την προσήλωση Γερμανών και Γάλλων στη δημιουργία του Οδικού Χάρτη.

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τουσκ υπογράμμισε την σημασία της ενδυνάμωσης της νομισματικής και οικονομικής ένωσης τονίζοντας «διανύουμε την πιο ευνοϊκή περίοδο από την εισαγωγή του ευρώ. Είναι λοιπόν η πιο κατάλληλη περίοδος για να σκεφτούμε στρατηγικά τις φιλοδοξίες μας για το μακροχρόνιο μέλλον» επισημαίνοντας όμως ότι κάποιες προτάσεις όπως η ικανότητα στον προϋπολογισμό ήγειραν ισχυρές αντιθέσεις. Μια από τις προτάσεις που συζητιούνται εδώ και χρόνια είναι και ένα νέο χρηματοδοτικό όργανο για στήριξη των δομικών μεταρρυθμίσεων στα κ-μ και της ενδυνάμωσης της ανταγωνιστικότητας. Υπάρχει, επίσης, η ιδέα να τεθεί αιρεσιμότητα στις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις ανάλογα με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, ιδέα που πρώτος εισήγαγε ο Χέρμαν φαν Ρομπάι.

Η διασύνδεση της ικανότητας του προϋπολογισμού με την ευημερούσας οικονομίας επισημάνθηκε από κάποιους υποστηρικτές της ιδέας του νέου οργάνου. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι εκτιμά ότι η Ευρωζώνη έχει ανάγκη από έναν κοινό προϋπολογισμό ώστε να μπορεί να βοηθάει τις χώρες σε περιόδους κρίσεων. Πριν από αυτό θα πρέπει οι εθνικές οικονομίες να γίνουν ανταγωνιστικές και να εξισορροπήσουν τα ισοζύγιά τους. Θα ήταν «άδικο» τα μη συνετά μέλη να χρησιμοποιούν αυτά τα χρήματα, καταλήγει η γαλλική εφημερίδα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα