Λα Πάλμα: Διαλύθηκε το νέφος καπνού που δημιουργήθηκε λόγω του ηφαιστείου – Λήγει η καραντίνα για τους 3.000 κατοίκους

Να βγουν από τα σπίτια τους μπορούν πλέον οι 3.000 περίπου κάτοικοι της Λα Πάλμα καθώς διαλύθηκε το νέφος καπνού που δημιουργήθηκε λόγω του ηφαιστείου. Οι αρχές ανακοίνωσαν πως το lockdown που είχε επιβληθεί για να προστατευθούν οι πολίτες έχει πλέον αρθεί.

Το «ποτάμι» λάβας από το ηφαίστειο Κιούμπρε Βιέχα «κατάπιε» τη Δευτέρα (11/10) ένα εργοστάσιο τσιμέντου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σύννεφα καπνού και οι αρχές να ζητήσουν από τους κατοίκους της περιοχής να μην βγουν από τα σπίτια τους.

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έδωσαν οδηγίες στους κατοίκους του Ελ Πάσο και του Λος Λιάνος δε Αριδάνε να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, να κλείσουν τα παράθυρα και να θέσουν εκτός λειτουργίας τα κλιματιστικά μηχανήματα για να μην εισπνεύσουν τις τοξικές αναθυμιάσεις από το φλεγόμενο εργοστάσιο τσιμέντου καθώς το «κατάπινε» σιγά-σιγά η λάβα.

«Το σύννεφο καπνού είχε διαλυθεί και η ποιότητα του αέρα είχε βελτιωθεί, άρα οι κάτοικοι μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους» ανακοίνωσαν οι αρχές όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο το Reuters.

Καταγράφηκαν 18 σεισμοί
Σήμερα καταγράφηκαν 18 σεισμικές δονήσεις, με την ισχυρότερη εξ αυτών να φθάνει τους 3,8 βαθμούς, σύμφωνα με το Ισπανικό Εθνικό Γεωλογικό Ινστιτούτο.

Η λάβα από την έκρηξη που ξεκίνησε στις 19 Σεπτεμβρίου έχει καταστρέψει συνολική περιοχή περίπου 6.000 στρεμμάτων, δήλωσε ο Μιγκέλ Ανχελ Μορκουέντε, τεχνικός διευθυντής του σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων λόγω ηφαιστειακής δραστηριότητας στα Κανάρια.

Σε τρεις εβδομάδες, έχουν καταστραφεί 1.186 κτίρια, σύμφωνα με το Ηφαιστειακό Ινστιτούτο των Κανάριων Νήσων. Περίπου 6.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στη Λα Πάλμα, των περίπου 83.000 κατοίκων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα