Λ. Κρέτσος: Χρειάζονται αυστηρότερες προϋποθέσεις για τη χρηματοδότηση και την επαγγελματική επάρκεια των fact checkers

Σε παρέμβασή του στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον Πολιτισμό και τα Οπτικοακουστικά, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος, σημείωσε ότι απαιτείται «πανευρωπαϊκή ρύθμιση με στόχο την ύπαρξη μιας πιο λειτουργικής και συμβιωτικής σχέσης με τους γίγαντες του Διαδικτύου», στη βάση των ευρωπαϊκών αξιών και με στόχο την προστασία της ελευθεροτυπίας.

Επιπλέον, ζήτησε ενίσχυση των πολιτικών μιντιακού εγγραμματισμού, αλλά και τη θεσμοθέτηση «πιο αυστηρών προϋποθέσεων ως προς τις πηγές χρηματοδότησης και την επαγγελματική επάρκεια των fact checkers», φέρνοντας ως παράδειγμα τη χώρα μας και την αμφιλεγόμενη συμφωνία μεταξύ Facebook και Ellinika Hoaxes.
Τέλος, ο Λευτέρης Κρέτσος ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση της διαφάνειας της οικονομικής δραστηριότητας των μεγάλων πλατφορμών του διαδικτύου, αλλά και ένα «νέο θεσμικό πλαίσιο ενάντια στη δημιουργία μιντιακών καρτέλ και της υπερσυγκέντρωσης ιδιοκτησίας στα ΜΜΕ».
Το πλήρες κείμενο της παρέμβασής του Υφυπουργού ΨΗΠΤΕ, Λ. Κρέτσου και το σχετικό οπτικοακουστικό υλικό έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΓΓΕΕ.

Σχετικά Νέα