Λ.Αυγενάκης: Η κυβέρνηση αναγνωρίζει τα προβλήματα των αγροτών-Θα εξαντλήσω όλα τα εργαλεία

Την ερχόμενη Παρασκευή θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αναφοράς για την Ευζωία των Υδρόβιων Ζώων, που θα λειτουργεί με τη μορφή κοινοπραξίας υπό το Πανεπιστήμιο Κρήτης, παρουσία της Ευρωπαίας επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλας Κυριακίδου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

Ο αρμόδιος υπουργός, από το Ηράκλειο όπου και πραγματοποίησε σύσκεψη με αγροτικούς φορείς της Κρήτης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει τα προβλήματα των αγροτών και ότι πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις τόσο σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση της ΚΑΠ, όσο και τη μείωση του κόστους εργασίας.

«Θα παλέψω όσο μπορώ, όσο περνάει από το χέρι μου. Να είστε βέβαιοι ότι θα εξαντλήσω όλα τα εργαλεία που είτε έχουν ξεχαστεί είτε θα πρέπει να δημιουργήσουμε για το καλό του πρωτογενούς τομέα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Στάθηκε στη δημιουργία των αγροτικών τμημάτων στα Επιμελητήρια της χώρας, στόχος των οποίων είναι η δυνατότητα καταγραφής των πραγματικών δυνάμεων που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα.

Μιλώντας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Αυγενάκης σημείωσε ότι «δεν είναι ξέφραγο αμπέλι για καμία εταιρεία. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα γίνει μηχανισμός υπόδειγμα που θα λειτουργεί μόνο προς όφελος των δικαιούχων».

Σημείωσε ότι εντός Φεβρουαρίου θα ανοίξει εκ νέου η Ενιαία Αίτηση Ενισχύσεων του 2023 για διορθώσεις στα Οικολογικά Σχήματα (EcoSchemes). Πριν το Πάσχα θα πραγματοποιηθούν οι πληρωμές τους, ύψους 425 εκατ. ευρώ μαζί με τα 88 εκατ. ευρώ των αδιάθετων κονδυλίων.

Επίσης, εντός Απριλίου θα καταβληθούν, σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη, 245 εκατ. ευρώ που αφορούν τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, ενώ μέσα στον Μάρτιο θα ανοίξει η πλατφόρμα υποδοχής δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024.

Σε ό,τι αφορά τα 16.000 δεσμευμένα ΑΦΜ παραγωγών, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ξεκινήσει ήδη τον έλεγχο για τον αποχαρακτηρισμό όσων είναι τυπικά εντάξει, ενώ σε όσα διαπιστωθούν παρατυπίες θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη, ανέφερε.

Σχετικά με τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είπε πως στόχος είναι να μη μένει κανένας ανασφάλιστος, εξού και θα υπάρχει η υποχρεωτική ασφάλιση και έπειτα οι προαιρετικοί κίνδυνοι.

Τόνισε, τέλος, την ανάγκη αλλαγών στην ΚΑΠ και παρέθεσε τις έξι αλαγές που κατέθεσε η χώρα μας, για τις οποίες ατύπως υπήρξε ενημέρωση ότι έχουν γίνει δεκτές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα