Κυβερνητικές πηγές για γνωστό ποινικολόγο: Έμπρακτη δικαίωση του νέου αυστηρού Ποινικού Κώδικα

Είναι μια έμπρακτη δικαίωση του νέου «αυστηρού» Ποινικού Κώδικα της κυβέρνησης, επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές αναφορικά με την υπόθεση του γνωστού ποινικολόγου, ο οποίος κατηγορείται για ενδοοικογενειακή βία.

Τονίζεται ότι τότε, το άρθρο με το οποίο συνελήφθη ο ποινικολόγος, δεν είχε ψηφιστεί από τα κόμματα δεξιά της ΝΔ (Νίκη όχι, Ελληνική Λύση παρών). Η σύλληψη για ενδοοικογενειακή βία έγινε με την εφαρμογή ειδικής διάταξης του νέου Ποινικού Κώδικα, που αντικατέστησε το άρθρο 23 του Νόμου 3500/2006 «περί ενδοοικογενειακής βίας» και ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο μαζί με τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα.

Η νεοπαγής διάταξη υποχρεώνει τους γιατρούς να ειδοποιούν τις αρχές όταν κατά την εξέταση διαπιστώνουν ευρήματα που παραπέμπουν σε ενδοοικογενειακή βία ανεξαρτήτως με το τι δηλώνει το θύμα. Παράλληλα με τη θέσπιση υποχρέωσης καταγγελίας ο νόμος θωρακίζει τους ιατρούς και λοιπούς επαγγελματίες (λ.χ παιδαγωγούς, ψυχολόγους) που καταγγέλλουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που υποπίπτουν στην αντίληψή τους, με σχετικό (εκτός αν αποδειχθεί πως ενήργησαν δολίως) ακαταδίωκτο σε εκδικητικές σε βάρος μηνύσεις των δραστών, αλλά και αποφυγή της ταλαιπωρίας να καταθέσουν ως μάρτυρες στο ακροατήριο κατά την εκδίκαση της υπόθεσης (εκτός αν το δικαστήριο κρίνει απολύτως αναγκαία τη κατάθεση τους με φυσική παρουσία και δεν αρκεί η ανάγνωση της αναφοράς τους).

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα