

Τα δύο πρώτα νομοσχέδια της νέας κυβέρνησης, όπως έχει προαναγγείλει ο κ. Μητσοτάκης, θα αφορούν το επιτελικό κράτος και την οικονομική- φορολογική πολιτική.
Ενδεχομένως όμως τελικά να κατατεθούν μετά το Δεκαπενταύγουστο.
Το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος θα αφορά την περαιτέρω ψηφιοποίηση και απλοποίηση διαδικασιών, καθώς και την αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων και δομών του κράτους. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει πως δεν θα κάνει πίσω στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ έχει μιλήσει για αξιολόγηση ιδίως στον τομέα της υγείας.
Σημειωτέον ότι όπως είπε στο τελευταίο προεκλογικό briefing ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Άκης Σκέρτσος, στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος “θα περιλαμβάνονται αλλαγές που θα αφορούν και τις διοικήσεις οργανισμών, ώστε να επιλέγονται οι καταλληλότεροι άνθρωποι για να κάνουν τη δουλειά σε κάθε οργανισμό με βάση αυστηρά επαγγελματικά κριτήρια, αυστηρά στοιχεία και κριτήρια αποτελεσματικότητας, ικανότητας και προϋπηρεσίας.” Στόχος είναι με άλλα λόγια να γίνονται πιο “μανατζερίστικες” επιλογές διοικητών οργανισμών και προϊσταμένων υπηρεσιών.
Το δε πρώτο νομοσχέδιο για την οικονομική- φορολογική πολιτική, θα περιλαμβάνει τα μέτρα που έχει εξαγγείλει ο κ. Μητσοτάκης ότι θα εφαρμοστούν το 2024. Όπως για παράδειγμα τις νέες αυξήσεις στις συντάξεις της τάξης του 3% με 4% την 1/1/2024 και την αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων μέσω νέου ενιαίου μισθολογίου την 1/1/2024. Αλλά και την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1000 ευρώ για όλες τις οικογένειες που έχουν παιδιά.
Σημειωτέον πάντως ότι στο εν λόγω νομοσχέδιο δεν θα περιλαμβάνονται οι δεσμεύσεις για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού το 2024, καθώς αυτή θα αποτελεί αποτέλεσμα διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, ούτε οι υποσχέσεις για αυξήσεις γενικότερα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, κάτι εξάλλου που ο κ. Μητσοτάκης έχει παραδεχθεί ότι δεν είναι θέμα μίας υπουργικής απόφασης, αλλά εξαρτάται από το ρυθμό ανάπτυξης.
Από εκεί και πέρα ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει την Τετάρτη στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο την επέκταση του μέτρου του market pass που επιχειρεί να καταπολεμήσει την ακρίβεια.
Αμεσα, τέλος, θα έρθει στη Βουλή, το νομοσχέδιο με το οποίο θα επιστρέψουν στο δημόσιο τόσο η ΕΥΔΑΠ όσο και η ΕΥΑΘ.
Σχετικά Νέα
ΠτΔ για εκδημία Πάπα: «Άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ιστορία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας»
Την βαθύτατη θλίψη του για την εκδημία του Πάπα Φραγκίσκου εξέφρασε με συλλυπητήρια δήλωσή.
Κ. Τασούλας για την 21η Απριλίου: Υποχρέωση όλων μας, να θωρακίσουμε και να ενισχύσουμε τους θεσμούς και την εθνική μας ενότητα
Την υποχρέωση όλων μας, πολιτικής ηγεσίας αλλά και πολιτών, να θωρακίσουμε και να ενισχύσουμε.
Α. Τσίπρας για Πάπα Φραγκίσκο: «Επέλεξε να γίνει η φωνή όσων δεν έχουν φωνή, των φτωχών και των κατατρεγμένων»
Τη βαθιά του «θλίψη στους απανταχού Χριστιανούς και όχι μόνο» για τον θάνατο του.
Ν. Κακλαμάνης για 21η Απριλίου: Η Δημοκρατία μας υπέστη μία μεγάλη πληγή η αιμορραγία της οποίας οδήγησε έως μία εθνική τραγωδία στην Κύπρο
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νικήτας Κακλαμάνης, με αφορμή το προ 58ετίας πραξικόπημα.