Κυβέρνηση: «Μη διαχειρίσιμο» το προσφυγικό-μεταναστευτικό

Δραματική ήταν η έκκληση που απηύθυνε ο Μ. Χρυσοχοϊδης προς στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. «Το πρόβλημα στα νησιά είναι εκρηκτικό. Έξω και πέρα από κάθε δυνατότητα διαχείρισης» είπε ο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Με αυτές τις δυο φράσεις ο υπουργός περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί, ενώ υποστήριξε ότι, ακόμα και αν ο μηχανισμός ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε κινητοποιηθεί, «δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί αυτό το τσουνάμι ανθρώπων», τονίζοντας πως δεν είναι ζήτημα «αλληλεγγύης» προς την Ελλάδα αλλά «κανόνων» που πρέπει να εφαρμόζονται.

Είναι φανερό ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα…Το πρόβλημα για τον πρωθυπουργό στην παρούσα φάση είναι σύνθετο, και  μοιάζει να έχει βρει την κυβέρνηση εντελώς απροετοίμαστη. Όσο και αν αυξήθηκαν οι μεταναστευτικές ροές από τις αρχές του καλοκαιριού (αυτό είναι ένα από τα κύρια επιχειρήματα) τα «καζάνια» που βράζουν είναι πολλά, και όλοι θεωρούν ότι έχουν το δίκιο με το μέρος τους.

Οι νησιώτες που δεν αντέχουν άλλο (ανεξάρτητα από τα κονδύλια που έχουν ενισχύσει σημαντικά τις τοπικές κοινωνίες, τα ΚΥΤ στα όρια ασφυξίας είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα), ενώ οι κάτοικοι στην ενδοχώρα, και κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, βγαίνουν στους δρόμους και κάνουν μπλόκα φοβούμενοι μην μετατραπεί ο τόπος τους σε νέα Μόρια ή μήπως επέλθει μείωση του τουρισμού ή οτιδήποτε άλλο εξαιτίας όσων θα μένουν στα ξενοδοχεία.

«Εθνικής σημασίας»

Το νομοσχέδιο για το άσυλο που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή θεωρείται ένα πρώτο εργαλείο από την κυβέρνηση για τη διαχείριση του ζητήματος, ωστόσο η σύγχυση είναι εμφανής. Το επιχείρημα ότι πρόκειται για «μεταναστευτικό» φαίνεται ότι εγκαταλείφθηκε γρήγορα, και πλέον τα κυβερνητικά στελέχη μιλούν για μεταναστευτικό / προσφυγικό, που είναι «ζήτημα εθνικής σημασίας», όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο ίδιος τόνισε ότι προωθείται η κατασκευή νέων κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων για όσους παράνομα εισήλθαν στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο. «Να ξέρουν, δηλαδή, όσοι δεν δικαιούνται άσυλο, ότι δεν μπορούν να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στη χώρα και δεν έχουν άλλη επιλογή παρά μόνο την επιστροφή τους», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πέτσας τόνισε ότι τις τελευταίες ημέρες «υλοποιήθηκε ένα ακόμη σημαντικό κύμα μεταφοράς 1.100 προσφύγων από τα νησιά μας στην ενδοχώρα. Σημειώνεται ότι από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο, ολοκληρώθηκαν μεταφορές της τάξεως των 6.500 ατόμων, καθώς άμεση προτεραιότητά μας είναι η αποσυμφόρηση των νησιών του Αν. Αιγαίου».

Και μιλώντας για τον στόχο που θέτει η κυβέρνηση σημείωσε πως αυτός «είναι να μεταφερθούν άλλα 4.000 άτομα με προσφυγικό προφίλ, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου», αναφέροντας πως αποτελεί ξεκάθαρη εντολή του πρωθυπουργού να είναι δίκαιη η κατανομή των ανθρώπων που μεταφέρονται από τα νησιά σε όλη τη χώρα.

«Οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών είναι σε έναν βαθμό δικαιολογημένες, από την άλλη πλευρά όμως όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν στο πετσί τους τι θα πει προσφυγιά και ξεριζωμός. Αγκαλιάζουν ανθρώπους με προσφυγικό προφίλ, όπως είναι κατά τεκμήριο οι άνθρωποι που μετακινούνται για την αποσυμφόρηση των νησιών στην ενδοχώρα» τόνισε ο Στέλιος Πέτσας αναφερόμενος και σε παρανοήσεις.

Μη διαχειρίσιμο το πρόβλημα

Το ζήτημα, πάντως, είναι ότι δύσκολα το Μαξίμου θα καταφέρει να πείσει και τις φωνές μέσα στη Ν.Δ. που «χαϊδεύουν» αυτά τα αντανακλαστικά (και με κεκτημένη προεκλογική ταχύτητα για τις πιο δεξιές ψήφους), που εκδηλώνονται με σημαίες, ακόμα και με στολές αρχαίων Μακεδόνων και ασπίδες. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι αυτό θα είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν την άτυπη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας που συγκαλεί και πάλι για το Σάββατο ο Μητσοτάκης και η οποία θα πραγματοποιηθεί σε πολυτελές ξενοδοχείο στο Καβούρι.

Η στάση και τα όσα υποστηρίζουν το τελευταίο διάστημα «γαλάζιοι» βουλευτές, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει ενοχλήσει το Μαξίμου, ιδιαίτερα από τη στιγμή που το ζήτημα του προσφυγικού / μεταναστευτικού αποτελεί το μεγαλύτερο «αγκάθι» και πρόβλημα χωρίς λύση, μέχρι αυτή τη στιγμή, για την κυβέρνηση της Ν.Δ. «Οτιδήποτε ρίχνει λάδι στη φωτιά είναι άστοχο και δεν έχει καμία θέση σε αυτή τη συγκυρία στον δημόσιο διάλογο» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, στέλνοντας μήνυμα και στους βουλευτές της Ν.Δ.

Ενδεικτικό, πάντως, του κλίματος που διαμορφώνεται εντός της «γαλάζιας» παράταξης είναι τα όσα υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου για τη Λέσβο. Σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις τόνισε ότι «υπάρχει και μία ανησυχία γιατί αλλοιώνεται ο πληθυσμός, καθώς έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι μετανάστες» και πρόσθεσε ότι το νησί κινδυνεύει να γίνει νέα Ροδόπη.

Την ίδια στιγμή, το «μπάρμπεκιου πάρτι – διαμαρτυρία κατά της λαθρομετανάστευσης στα Διαβατά Θεσσαλονίκης κοντά στο χοτ σποτ» που θέλουν να στήσουν οι «Ενωμένοι Μακεδόνες» την Κυριακή προκάλεσε σφοδρή σύγκρουση κατά τη διάρκεια συνεδρίασης Επιτροπής στη Βουλή μεταξύ του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Γιαννούλη, που το κατήγγειλε, και του βουλευτή της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Κυρανάκη, που σχολίασε ότι κανένας υπήκοος τρίτης χώρας δεν μπορεί να έρθει και να επιβάλει τους δικούς του κανόνες, προσθέτοντας ότι δεν βλέπει καμία ξεκάθαρη ρατσιστική φιέστα. Μάλιστα, ο βουλευτής της Ν.Δ. φρόντισε να δώσει συνέχεια μέσω των social media, ανεβάζοντας κάποιες ώρες αργότερα φωτογραφία από ταβέρνα στην οποία φαίνεται να τρώει χοιρινά σουβλάκια.

Παρέμβαση Ντόρας Μπακογιάννη

Στο σκηνικό της εσωκομματικής κόντρας που πάει να φουντώσει μπορεί να προστεθεί και το εντυπωσιακό «άδειασμα» που επιφύλαξε στον Κωνσταντίνο Κυρανάκη και στον Θάνο Πλεύρη η Ντόρα Μπακογιάννη. Μία ημέρα μετά τις τοποθετήσεις των δυο «γαλάζιων» βουλευτών, η Μπακογιάννη, μιλώντας στον Alpha, δήλωσε:

«Μια ανύπαρκτη οργάνωση, η οποία ζητά πέντε λεπτά δημοσιότητας, δημιουργεί μείζον θέμα, το οποίο δεν έχει διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στα κόμματα αλλά ανάμεσα στους ανθρώπους. Η ανθρωπιά, η λεβεντιά, η αλληλεγγύη και ο σεβασμός στον αδύνατο δεν νομοθετούνται. Δεν υπάρχει νόμος που να σε κάνει άνθρωπο. Αυτό το μαθαίνεις ή στα πρώτα έξι χρόνια της ζωής σου ή δεν το μαθαίνεις ποτέ».

Και συνέχισε η Μπακογιάννη λέγοντας πως την ενόχλησε αυτό το θέμα «όχι γιατί υπάρχει περίπτωση να πει κάποιος ότι δεν θα τρώμε χοιρινό ή δεν θα πίνουμε αλκοόλ, αλλά επειδή προκαλείς τον εξαθλιωμένο άνθρωπο και τον πατάς στο θρησκευτικό του συναίσθημα. Αυτό δεν υπάρχουν λόγια να το περιγράψεις».

Σύμφωνα με την ίδια «έγινε μια κομματική αντιπαράθεση. Εγώ λέω ότι κάποιοι δικοί μας, νέοι βουλευτές, πιστεύω ότι δεν κατάλαβαν για τι μιλούσαν. Ο κ. Γιαννούλης το έφερε στη Βουλή με άκομψο τρόπο, οπότε παρεξηγήθηκε αυτό που είπε και βγήκαν οι βουλευτές να αντικρούσουν κομματικά. Δεν υπάρχει βουλευτής της Ν.Δ. με αρχηγό τον Κυριάκο Μητσοτάκη που θα υποστηρίξει την έλλειψη ανθρωπιάς», κατέληξε η πρώην υπουργός Εξωτερικών και εκ των κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ..

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα