ΚΥΣΕΑ: Εξέτασε το μεταναστευτικό και τη συμφωνία με την Τουρκία για τις ροές

Το μεταναστευτικό απασχόλησε τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ενώ ήδη η κυβέρνηση επεξεργάζεται νομοσχέδιο για τη μετανάστευση.

Με γεμάτη ατζέντα και για δύο ώρες συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, βρέθηκαν:

-Ενημέρωση για τις επαφές του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη.

-Εξοπλιστικά προγράμματα.

-Διαχείριση προσφυγικού-μεταναστευτικού.

Στο μέτωπο του μεταναστευτικού, σύμφωνα με πληροφορίες, η πίεση αυξήθηκε τόσο τον Αύγουστο, όσο και τον Σεπτέμβριο, ωστόσο η εκτίμηση που υπάρχει στην κυβέρνηση είναι ότι οι μεταναστευτικές ροές θα περιοριστούν το επόμενο χρονικό διάστημα, λόγω και του γεγονότος ότι η Τουρκία κινείται σε κλίμα συνεργασίας με την Ελλάδα, αλλά και ενόψει της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας στις 7 Δεκεμβρίου, όπου το θέμα θα συζητηθεί και ενδεχομένως να υπάρξει μία συμφωνία για συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Η συνεργασία αυτή, εφόσον προχωρήσει, θα περιλαμβάνει:

-Περιορισμό μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα.

-«Χτύπημα» στα κυκλώματα των διακινητών που δρουν εντός της τουρκικής επικράτειας.

-Αύξηση του επιπέδου συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

Ταυτόχρονα, το αρμόδιο υπουργείο προωθεί νομοσχέδιο που θα διευκολύνει την εργασία των μεταναστών, σε μία σειρά από τομείς. Όπως, για παράδειγμα, η γεωργία και οι κατασκευές.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης θα περιλαμβάνει:

-Μείωση στα τρία χρόνια (από επτά) για τη δυνατότητα εργασίας των μεταναστών.

-Διεκδίκηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης για προγράμματα εκπαίδευσης.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με Βρυξέλλες, Βερολίνο και Άγκυρα. Και στο πλαίσιο αυτό στο περιθώριο του συμβουλίου των υπουργών Μετανάστευσης στις Βρυξέλλες, θα έχει συνάντηση με την αρμόδια επίτροπο, Ίλβα Γιόχανσον, αλλά και με τη Γερμανίδα ομόλογό του.

Όπως δήλωσε ο κ. Καιρίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα: «Θέλουμε να υπάρξει δημόσια τάξη και ευταξία στην Ελλάδα, να ξέρουμε ακριβώς ποιοι είναι εδώ. Θέλουμε να ενισχύσουμε τα δημόσια έσοδα, διότι όλα αυτά είναι φόροι και εισφορές στην άσπρη εργασία σε σχέση με τη μαύρη. Ο κ. Αυγενάκης μίλησε για τον δικό του που είναι η αγροτική παραγωγή, αλλά το ξέρουμε ότι έχουμε και στον τουρΙσμό και στις κατασκευές. Δεν μπορούν να προχωρήσουν τα μεγάλα έργα στη χώρα μας. Για παράδειγμα το Ελληνικό, το νέο διεθνές αεροδρόμιο της Κρήτης ή ο ΒΟΑΚ, η γραμμή 4 του Μετρό, αν δεν κάνουμε κάτι και στις κατασκευές για παράδειγμα»

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα