Κυρώσεις σε εννέα Ρώσους για τον Ναβάλνι από τον Καναδά

Το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά ανακοίνωσε σήμερα ότι επιβάλλει νέες κυρώσεις σε εννέα Ρώσους αξιωματούχους για «σοβαρές και συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία», προκαλώντας την αντίδραση του Κρεμλίνου που ανακοίνωσε ότι ο Καναδάς θα λάβει την «ανάλογη απάντηση».

Το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά δήλωσε ότι οι κυρώσεις είναι μέρος των διπλωματικών προσπαθειών για να ασκηθούν πιέσεις σε υψηλόβαθμους Ρώσους αξιωματούχους για την «απόπειρα δολοφονίας» και τη φυλάκιση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι αλλά και τις διώξεις των πολιτών που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις συμπαράστασης.

«Ο Καναδάς θα συνεχίσει να εντείνει τις πιέσεις στη ρωσική κυβέρνηση για την άνευ όρων απελευθέρωση του κ. Ναβάλνι και των υποστηρικτών του, που κρατούνται παράνομα» δήλωσε ο Καναδός υπουργός Εξωτερικών Μαρκ Γκαρνό σε ανακοίνωση του, στην οποία προστίθεται ότι «οι «σοβαρές και συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ρωσίας δεν θα μείνουν αναπάντητες».

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Καναδά αναφέρεται επίσης ότι «η Ρωσία διώκοντας τον Ναβάλνι συνεχίζει να δείχνει την περιφρόνηση της στην έννοια του κράτους δικαίου και την επιθυμία της να καταπατήσει τα δικαιώματα του λαού της. Οι πιέσεις στους ειρηνικούς διαδηλωτές και οι συλλήψεις περισσότερων των 10 χιλιάδων διαδηλωτών μιλούν για μια συνεχιζόμενη πολιτική που στρέφεται εναντίον της φωνής της αντιπολίτευσης και των ανθρώπων, την οποία θεωρούν απειλή».

Ο Καναδάς ανακοίνωσε επίσης, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ,  ότι οι κυρώσεις είναι στην ίδια κατεύθυνση με τις κυρώσεις που έχουν ήδη λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι σύμμαχοι του Ναβάλνι ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι σχεδιάζουν για την άνοιξη πολύ μεγαλύτερες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του Κρεμλίνου

Η Ρωσία θα δώσει «ανάλογη απάντηση» στις κυρώσεις που αποφάσισε να επιβάλλει ο Καναδάς σε εννέα Ρώσους αξιωματούχους, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σε ερώτημα του πρακτορείου TASS αν θα υπάρξει συμμετρική απάντηση από την Μόσχα για τις ενέργειες αυτές της Οτάβα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε «θα υπάρξει ανάλογη απάντηση».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα