Κυρ. Μητσοτάκης στο ΝΑΤΟ: Οι κυρώσεις να εφαρμόζονται από όλα τα μέλη της Συμμαχίας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτηση του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ επικεντρώθηκε στα θέματα της ατζέντας, ανέδειξε το πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Συμμαχία επέδειξε ενότητα, ταχύτητα και αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και τόνισε την ανάγκη ότι θα πρέπει να συνεχίσει προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι είναι παρά πολύ σημαντικό για ουσιαστικούς και συμβολικούς λόγους οι κυρώσεις που αποφασίζονται να εφαρμόζονται από όλα τα μέλη, επανέλαβε ότι η Ελλάδα στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της Ουκρανίας και επεσήμανε ότι η ρωσική εισβολή έχει καταστήσει σαφές πως η αποστολή του ΝΑΤΟ για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου δεν είναι πλέον κενό γράμμα.

Επίσης ο πρωθυπουργός καλωσόρισε την εξέλιξη με την Φινλανδία και τη Σουηδία και εξέφρασε την ικανοποίησή του που ξεπεράστηκαν οι όποιες δυσκολίες.

Ξεπεράστηκαν καιροσκοπικές συμπεριφορές – Η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας

Νωρίτερα, προσερχόμενος στo Recinto Ferial Ifema για να πάρει μέρος στις διήμερες εργασίες της Συμμαχίας ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ που θα υιοθετηθεί σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής στη Μαδρίτη.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός στην εισαγωγή «συμπεριλαμβάνεται η προστασία της κυριαρχίας της εδαφικής ακεραιότητας, του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ως αξιακό πλαίσιο πάνω στο οποίο στηρίζεται η Συμμαχία μας».

Σχετικά με τις εξελίξεις ως προς την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «τελικά πρυτάνευσε η κοινή λογική και το καλό της συμμαχίας και ξεπεράστηκαν οι όποιες καιροσκοπικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές».

Για τη θέση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, είπε: «Είμαστε μέλος από το 1952. Σημαντικός πυλώνας σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Επενδύουμε άνω του 2% στις αμυντικές δαπάνες, θωρακίζοντας την αποτρεπτική μας δυνατότητα και τις δομές της Συμμαχίας. Ως πυλώνας σταθερότητας έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η προσήλωση της Συμμαχίας πρέπει να είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση στην Ουκρανία, δεν χρειάζεται άλλη αστάθεια εντός της Συμμαχίας και αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι οι εταίροι μας».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα