Κυρ. Μητσοτάκης στη ΔΥΠΑ: Πρεσβεύουμε μια αγορά εργασίας χωρίς αποκλεισμούς

Ξεκίνησε σήμερα, Τρίτη 28 Μαΐου, η λειτουργία του νέου πρότυπου Γραφείου Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων (ΓΕΚΟ) της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) στην Αθήνα, 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) 125.

Το νέο χώρο επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Αθανάσιος Θεοχάρης, μαζί με τον Διοικητή της ΔΥΠΑ Σπύρο Πρωτοψάλτη και την Υποδιοικήτρια Γιάννα Χορμόβα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο πρωθυπουργός συνομίλησε με πολίτες από ειδικές κοινωνικές ομάδες για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, καθώς και για τις ενεργητικές πολιτικές και δράσεις της ΔΥΠΑ για την προώθησή τους στην απασχόληση.

“Δεν ξέρετε πόσο χαίρομαι γι’ αυτή την πρωτοβουλία της ΔΥΠΑ και του υπουργείου Εργασίας. Πρεσβεύουμε στην πράξη μια αγορά εργασίας χωρίς αποκλεισμούς. Αλλά αυτό χρειάζεται μία διαφορετική αντίληψη για τον τρόπο με τον οποίο εντάσσουμε στην αγορά εργασίας συμπολίτες μας οι οποίοι μέχρι σήμερα στην πράξη αισθάνονταν και ήταν αποκλεισμένοι. Χρειάζεται ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα. Ο χώρος θα έλεγα ότι είναι συμπληρωματικός, αλλά είναι ένας χώρος που βλέπετε ότι έχει μια άλλη αισθητική. Χρειάζεται εργαζόμενους εδώ, στη ΔΥΠΑ, που να μπορέσουν να δείξουν κατανόηση και ευαισθησία για τις ιδιαίτερες ανάγκες ανθρώπων που ανήκουν στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες τις οποίες θέλουμε να εκπροσωπήσουμε”, επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Το νέο ΓΕΚΟ υιοθετεί καινοτόμα χαρακτηριστικά και σύγχρονες υποδομές, όπως οδηγό τυφλών σε ειδικά διαμορφωμένο δάπεδο, δυνατότητα διασύνδεσης με σύστημα διερμηνείας εξ αποστάσεως σε κάθε γραφείο, οπτική απομόνωση για εξυπηρέτηση ειδικών ομάδων, με πλήρη προσβασιμότητα για άτομα με κινητικές αναπηρίες.

Κυρ. Μητσοτάκης στη ΔΥΠΑ: Πρεσβεύουμε μια αγορά εργασίας χωρίς αποκλεισμούς

Επιπλέον, στον χώρο υπάρχει ειδική διαμόρφωση για ατομική ή ομαδική συμβουλευτική, σε συνεργασία με τους φορείς που ασχολούνται με ευάλωτες και ειδικές κοινωνικές ομάδες, καθώς και σύγχρονος αρχειακός χώρος με κινητές αρχειοθήκες.

Το νέο ΓΕΚΟ διαμορφώθηκε σε χώρο που παρέμενε κλειστός από το 2012, οπότε και περιήλθε στην κυριότητα της ΔΥΠΑ από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ). Το 2023 αποφασίστηκε να αξιοποιηθεί προς όφελος των ανέργων ΕΚΟ και το έργο, προϋπολογισμού 744.000€, ολοκληρώθηκε με τελικό κόστος 586.246€, σε διάστημα μικρότερο των 10 μηνών.

Κάθε δεύτερη Τετάρτη του μήνα, θα λειτουργεί με διευρυμένο ωράριο, προκειμένου να φιλοξενήσει ειδικές δράσεις για τη βελτίωση της εργασιακής ένταξης των συγκεκριμένων ομάδων. Εξειδικευμένοι επιστήμονες θα παρέχουν ενημέρωση και υποστήριξη σε διάφορες ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Η λειτουργία του νέου χώρου εντάσσεται στο πλαίσιο παρεμβάσεων της ΔΥΠΑ για τη στήριξη των πολιτών που ανήκουν σε ειδικές και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, παρέχοντας ενημέρωση και εξειδικευμένη πληροφόρηση για θέματα κατάρτισης, απασχόλησης και επιχειρηματικότητας, καθώς και εξατομικευμένης υποστήριξης, ώστε να διευκολύνει την ένταξή τους στην αγορά εργασίας και την αυτονόμησή τους.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα