Κύπρος: Ανασχηματισμό ανακοίνωσε ο Νίκος Αναστασιάδης

Σε ανασχηματισμός εκ των έσω, με έντονο γαλάζιο κομματικό χρώμα, προχώρησε χθες η κυπριακή κυβέρνηση προσπαθώντας να δώσει τόνο ανανέωσης λίγο πριν την ολοκλήρωση του δεύτερου έτους της πενταετούς θητείας και εν μέσω ενδείξεων σημαντικής κόπωσης.

Ο Νίκος Αναστασιάδης επέλεξε τρεις νέους υπουργούς, τον Νίκο Νουρή στο υπουργείο εσωτερικών, τον Γιάννη Καρούσο στο υπουργείο μεταφορών και τον μέχρι σήμερα κυβερνητικό εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου στο υπουργείο παιδείας.

Ένας νυν υπουργός, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, μετακινείται από το υπουργείο εσωτερικών στο υπουργείο οικονομικών.

Νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος διορίστηκε ο Κυριάκος Κούσιος και αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος ο Παναγιώτης Σεντώνας.

Παλαιοί και νέοι υπουργοί όπως επίσης και ο κυβερνητικός και αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος έχουν βούλα Δημοκρατικού Συναγερμού.

Πέραν του Πρόδρομου Προδρόμου και του Κωννσταντίνου Πετρίδη, ο νέος υπουργός εσωτερικών Νίκος Νουρής αλλά και ο νέος υπουργός μεταφορών Γιάννης Καρούσος προέρχονται από τα «σπλάχνα» του ΔΗΣΥ.

Με τις μεταρρυθμίσεις υπό μάλης ο Κ. Πετρίδης
Προσωπική επιλογή του ΠτΔ είναι και η ανάληψη του χαρτοφυλακίου του ΥΠΟΙΚ από τον μέχρι σήμερα υπουργό εσωτερικών Κ. Πετρίδη.

Μία επιλογή με την οποία συνέργησαν, τόσο ο απερχόμενος υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, όσο και η Πινδάρου.

Βασικό κριτήριο της επιλογής Πετρίδη για να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του οικονομικών, είναι η προτεραιότητα που δίνει ο πρόεδρος Αναστασιάδης στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων ειδικότερα στον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα.

Σήμερα, ο Κ. Πετρίδης, με το καπέλο του υπουργού εσωτερικών θα ανακοινώσει τη μεταρρύθμιση στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης που είναι το επιστέγασμα πολύμηνων διαπραγματεύσεων με τις πολιτικές δυνάμεις και τις τοπικές αρχές, στη βάση μελέτης εμπειρογνώμονων.

Ο κ. Πετρίδης υπό την ιδιότητα του ως τέως υφυπουργός παρά τω προέδρω κατά την πρώτη πενταετία της διακυβέρνησης Αναστασιάδη, είχε αναλάβει την προώθηση των ανολοκλήρωτων μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο τομέα.

Τη διαχείριση των μεταρρυθμίσεων δεν θέλησε ο ΠτΔ να τη δώσει σε ένα νέο πρόσωπο, εν μέσω της δεύτερης και τελευταίας προεδρικής του θητείας, αλλά σε ένα έμπιστο και δοκιμασμένο συνεργάτη του, για τον οποίο, όπως λένε οι άνθρωποι του προέδρου, του δίνει τον χαρακτηρισμό του «σύγχρονου πολιτικού».

Πάντως, ο πρόεδρος Αναστασιάδης φρόντισε και ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον απερχόμενο υπουργό οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη για το έργο που επιτέλεσε και συνέβαλε στην οικονομική ανάπτυξη, χαρακτηρίζοντας τον ως στενό του συνεργάτη.

ΠΗΓΗ: Stockwatch

Σχετικά Νέα