Κυπριακό: Στο Σ.Α. του ΟΗΕ οι προκλήσεις Ερντογάν από τα Κατεχόμενα

Αντιδράσεις στη διεθνή κοινότητα προκαλούν οι προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν από τα Κατεχόμενα για τα Βαρώσια.

Τη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη μονομερή απόφαση», σε σχέση με την «αλλαγή του καθεστώτος των Βαρωσίων» στην Κύπρο, από την Τουρκία.

Ο ίδιος, εκφράζοντας τη «βαθιά ανησυχία» για τις ανακοινώσεις που έγιναν από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Ερσίν Τατάρ, αναφορικά με το Κυπριακό, επεσήμανε ότι «η ΕΕ θα παρακολουθήσει στενά την αυριανή κλειστή διαβούλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο και θα αποφασίσει σχετικά με τα επόμενα βήματα».

«Η ΕΕ εξακολουθεί να καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα Βαρώσια, τα οποία πρέπει να τηρούνται πλήρως – συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992). Δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτά τα ψηφίσματα» υπογράμμισε ο Ζ. Μπορέλ ξεκαθαρίζοντας ότι «η ΕΕ εξακολουθεί να θεωρεί την κυβέρνηση της Τουρκίας υπεύθυνη για την κατάσταση στα Βαρώσια».

«Μονομερείς ενέργειες»
Παράλληλα, ο ύπατος εκπρόσωπος επισημαίνει ότι «η ΕΕ υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την ανάγκη να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και επαναλαμβανόμενες προκλήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί και να θέσουν σε κίνδυνο την επιστροφή στις συνομιλίες για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

«Η ΕΕ ζητεί τον άμεσο τερματισμό των περιορισμών στην ελεύθερη κυκλοφορία της UNFICYP που επιβάλλονται στην περιοχή των Βαρωσίων, έτσι ώστε η αποστολή να μπορεί να περιπολεί και να εκτελεί τις εντολές της» προσθέτει ο Ζ. Μπορέλ επισημαίνοντας ότι «η ΕΕ παραμένει πλήρως δεσμευμένη για τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού βάσει μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και αναμένει το ίδιο από την Τουρκία».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα