Κυπριακό: Στήριξη στην Κύπρο από τις ΗΠΑ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλωσορίζει την έναρξη της άτυπης συνάντησης 5+1 για την Κύπρο που ξεκίνησε κατόπιν πρωτοβουλίας του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι «οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν μια κυπριακής ηγεσίας διευθέτηση για την επανένωση του νησιού στη βάση μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους, όπως και την ευρύτερη περιοχή».

Οι συναντήσεις ΟΗΕ-Αναστασιάδη-Τατάρ
Με διμερείς συναντήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, στο ξενοδοχείο Intercontinental ξεκίνησε την Μ. Τρίτη η Άτυπη Διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη.

Στις 16:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Κύπρου) πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με τον κ. Τατάρ και στις 18:00 (19:00 ώρα Κύπρου) η συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Στις 20:45 (21:45 ώρα Κύπρου) θα πραγματοποιηθεί δεξίωση στο ξενοδοχείο Intercontinental για τις αντιπροσωπείες των μερών που συμμετέχουν στη διάσκεψη, κάτω από αυστηρά μέτρα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Στο μεταξύ, γύρω στις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Κύπρου) θα πραγματοποιηθεί, στο περιθώριο της άτυπης διάσκεψης, συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια.

Απουσιάζει η Ε.Ε., όπως ήθελαν Τούρκοι και Βρετανοί
Στην άτυπη πενταμερή δεν θα υπάρχει παρουσία εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά το βέτο της Τουρκίας, στο οποίο συμφώνησε και η Βρετανία.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν στην ΕΡΤ την σημασία της απουσίας επίσημης εκπροσώπησης της ΕΕ στην άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό.

Συγκεκριμένα, λένε ότι αυτό το αποτέλεσμα δεν ήταν μόνο επιθυμία της Τουρκίας αλλά και της Τουρκοκυπριακής πλευράς, αλλά διαφαίνεται και από την στάση που κράτησαν και οι Βρετανοί. Η Τουρκία έχει ως στόχο να οδηγηθούν και σε μια δεύτερη άτυπη Διάσκεψη για το Κυπριακό μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα