Κυμπουρόπουλος για την 9η Μαΐου: «Να είμαστε αμείλικτοι με τις φασίζουσες νοοτροπίες»

Μήνυμα κατά του φασισμού στέλνει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Στέλιος Κυμπουρόπουλος. «Η νίκη κατά του ναζισμού και του φασισμού πρέπει να παραμείνει ζωντανή στη συλλογική μας μνήμη ως ένας θρίαμβος της Ελευθερίας», με αφορμή την 75η επέτειο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τη σημασία της ιστορικής μνήμης για την πρόοδο των λαών υπογραμμίζει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, μιλώντας στο Sputnik.

«Η ιστορία αποτελεί τη συσσωρευμένη εμπειρία των λαών, των επιτυχιών και των σφαλμάτων τους, των χαρών και των απογοητεύσεων τους. Οι πολίτες οφείλουν να έχουν γνώση της Ιστορίας τους για να μην επαναλάβουν τα σφάλματα του παρελθόντος. Οφείλουν, όμως, ταυτόχρονα να κάνουν και την αυτοκριτική τους χωρίς ωραιοποιήσεις και απλοποιήσεις. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να επαναλάβουν τα ίδια ολέθρια λάθη. Είναι εξαιρετικά χρήσιμο να διαβάζουμε Ιστορία. Η διδασκαλία της στα σχολεία είναι αναγκαίο να υπηρετεί τον στόχο της διαμόρφωσης της εθνικής ταυτότητας χωρίς διαστρεβλώσεις ή υπερβολές, αλλά να βασίζεται στα πορίσματα της ιστορικής έρευνας» τονίζει, μεταξύ άλλων, και προσθέτει:

«Στο πρόσφατο παρελθόν μας, η άγνοια της Ιστορίας μάς παρέδωσε στη δίνη του ακραίου εθνολαϊκισμού και στοίχισε πολύ ακριβά σε εμάς και στις επόμενες γενιές Ελλήνων. Αδιαμφισβήτητα, η επιστημονική γνώση της Ιστορίας μπορεί να μας σώσει από πολλά δεινά».

Η 9η Μαΐου μας θυμίζει πως η Δημοκρατία και η Ελευθερία δεν είναι αυτονόητες

«Η νίκη κατά του ναζισμού και του φασισμού πρέπει να παραμείνει ζωντανή στη συλλογική μας μνήμη ως ένα θρίαμβος της Ελευθερίας. Πρέπει να μας θυμίζει πως ποτέ ξανά δεν μπορεί να γίνει ανεκτή καμία μορφή επεκτατικής πολιτικής με την υιοθέτηση του πνεύματος κατευνασμού, όπως μας δίδαξε η αποτυχία της πολιτικής του Τσάμπερλεϊν προς τον Χίτλερ» αναφέρει επίσης ο κ. Κυμπουρόλος, υπογραμμίζοντας:

«Η συσσωρευμένη εμπειρία μας από το τι πέτυχε και τι απέτυχε τα τελευταία 100 χρόνια, μας διδάσκει τη σημασία των υπερεθνικών και διακρατικών οργανισμών. Η αχρήστευση της Κοινωνίας των Εθνών οφείλει να μας αποτρέψει από το να κάνουμε το ίδιο με τον ΟΗΕ και με τους ειδικευμένους Οργανισμούς του (Υγείας, Πολιτισμού, Εμπορίου, Εργασίας κ.α.). Να θυμόμαστε τη μεγάλη νίκη κατά του Ναζισμού αλλά και τι την ακολούθησε. Αναφέρομαι στην καχυποψία ανάμεσα στους νικητές και τον πολυετή Ψυχρό Πόλεμο».

Επισημαίνει δε πως παρότι «η μεγάλη αυτή νίκη», προσέφερε στους λαούς ειρήνη, ακολούθησαν «δεκαετίες ανασφάλειας και φόβου για έναν Αρμαγεδδώνα». «Αν και ο μεγάλος πόλεμος ποτέ δεν ξεκίνησε, ολοκληρωτικά καθεστώτα και μικρότερες συγκρούσεις αιματοκύλησαν τον κόσμο».

Τους λόγους που καθιστούν διαχρονικά την 9η Μαΐου όλο και πιο επίκαιρη εξηγεί, τέλος, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ.

«Η λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είναι επίκαιρη στις μέρες μας λόγω της έξαρσης φαινομένων προστατευτισμού, της ανόδου λαϊκιστικών πολιτικών δυνάμεων διαφορετικών φαιοκόκκινων αποχρώσεων, την ενίσχυση του φόβου για τον άλλο και της διαρκώς επανεμφανιζόμενης περιχαράκωσης γύρω από διάφορες ιδέες. Το πρόσφατο παρελθόν βρίθει παραδειγμάτων από ανθρώπους που έφτασαν στον φόνο για την τάξη (Marfin) ή το έθνος (Φύσσας), θυμίζοντας Μεσοπόλεμο».

Και καταλήγει:

«Η 9η Μαΐου μας θυμίζει πως η Δημοκρατία και η Ελευθερία δεν είναι αυτονόητες, πως οφείλουμε καθημερινά να αγωνιζόμαστε για την προάσπισή τους και τη βελτίωση τους. Βρίσκω σημειολογικά ταιριαστό που η νίκη κατά του ναζισμού συμπίπτει με την Ημέρα της Ευρώπης».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα