Κύμα διαδηλώσεων σαρώνει την Κίνα – Οργή για την πολιτική «μηδενικής covid»

Διαδηλώσεις σαρώνουν ολόκληρη την Κίνα, με τη συμμετοχή φοιτητών και εκατοντάδες πολιτών στη Σαγκάη, οι οποίοι καλούν τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και το Κομμουνιστικό Κόμμα να τα παρατήσουν και να παραιτηθούν.

Πρόκειται για κύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του προέδρου, καθώς και για εκδήλωση οργής άνευ προηγουμένου κατά της αυστηρής και ολοένα πιο δαπανηρής και επώδυνης στρατηγικής «μηδενικής Covid» που επιβάλλεται στη χώρα.

Δέκα νεκροί από πυρκαγιά

Πυρκαγιά σε πολυκατοικία στη δυτική περιοχή Σιντζιάνγκ που προκάλεσε τον θάνατο δέκα πολιτών και τον τραυματισμό άλλων εννέα την Πέμπτη αποτέλεσε τη θρυαλλίδα που πυροδότησε το ξέσπασμα της οργής.

Από βίντεο που κυκλοφόρησαν στα κοινωνικά δίκτυα προκύπτουν ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες τα μέτρα της καραντίνας οδήγησαν σε καθυστερήσεις και εμπόδισαν τους πυροσβέστες από το να φτάσουν έγκαιρα για να προσφέρουν βοήθεια στα θύματα, κάτι που η κινεζική ηγεσία αρνείται κατηγορηματικά.

Διαδηλώσεις ξέσπασαν σε πόλεις και πανεπιστήμια σε ολόκληρη τη χώρα χθες Σάββατο και νωρίς το πρωί σήμερα Κυριακή.

Εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Σαγκάης και άναψαν κεριά σε ένδειξη πένθους για τους νεκρούς από την πυρκαγιά της Σιντζιάνγκ.

Το πλήθος αργότερα κρατώντας λευκές κόλλες χαρτιού – σε παραδοσιακή συμβολική ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στη λογοκρισία φώναζε: «Χρειαζόμαστε ανθρώπινα δικαιώματα, χρειαζόμαστε ελευθερία».

Σε πολλά βίντεο που επικαλείται το CNN ακούγονται άνθρωποι να καλούν τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και το Κομμουνιστικό Κόμμα να «παραιτηθούν». Το πλήθος φώναζε επίσης «Όχι άλλα τεστ Covid, ελευθερία!» και «Όχι δικτατορία, δημοκρατία!».

Άλλα βίντεο δείχνουν ανθρώπους να τραγουδούν τον εθνικό ύμνο, καθώς και τη Σοσιαλιστική Διεθνή, ενώ κρατούν πανό διαμαρτυρόμενοι για τα εξαιρετικά αυστηρά μέτρα του Πεκίνου κατά της πανδημίας.

«Φαγητό, όχι άλλα τεστ»

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στο Πεκίνο, την κινεζική πρωτεύουσα. Στη 1 τα ξημερώματα της Κυριακής, τοπική ώρα, περίπου 100 φοιτητές και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας παρέμεναν στο σημείο όπου ξέσπασαν οι διαμαρτυρίες.

«Όχι στο lockdown, ναι στην ελευθερία. Όχι στα τεστ Covid, ναι στο φαγητό», έγραφε μήνυμα γραμμένο με κόκκινη μπογιά σε υπερυψωμένη διάβαση.

«Ανοίξτε τα μάτια σας και κοιτάξτε τον κόσμο, η πολιτικής της μηδενικής-Covid είναι ψέμα», έγραφε σύνθημα διαμαρτυρίας σε Πανεπιστήμιο του Πεκίνου.

Στην ανατολική επαρχία Τζιανγκσού, δεκάδες φοιτητές του Πανεπιστημίου Επικοινωνίας της Ναντζίνγκ συγκεντρώθηκαν σε ένδειξη πένθους για όσους έχασαν τη ζωή τους στην πυρκαγιά του Σιντζιάνγκ.

Βίντεο δείχνουν φοιτητές να υψώνουν φύλλα λευκού χαρτιού και να ανάβουν τους φακούς των κινητών τηλεφώνων τους.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα