Κυκλώνας Μπέριλ: Αναμένεται να χτυπήσει το Τέξας αύριο Δευτέρα

Ενισχυμένους ανέμους στο Τέξας έφερε ο κυκλώνας Μπέριλ την Κυριακή (07/07), με τους κατοίκους των παράκτιων περιοχών να εγκαταλείπουν τις παραλιακές πόλεις με εντολές εκκένωσης, καθώς προετοιμάζονται για την τροπική καταιγίδα, η οποία σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, αναμένεται να ενισχυθεί και πάλι σε τυφώνα.

Η πρόσκρουση αναμένεται νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ενώ οι Αρχές ειδοποίησαν αρκετές ημέρες πριν τους τουρίστες που βρίσκονται παραλιακά για τις διακοπές τους, να φύγουν άμεσα από την περιοχή.

Η πρώτη καταιγίδα (Μπέριλ) που εξελίχθηκε σε τυφώνα κατηγορίας 5 στον Ατλαντικό, προκάλεσε τουλάχιστον 11 θανάτους καθώς περνούσε από την Καραϊβική με προορισμό το Τέξας. Η καταιγίδα ξήλωσε πόρτες, παράθυρα και στέγες σπιτιών με καταστροφικούς ανέμους και κύματα καταιγίδας που τροφοδοτήθηκαν από τη θερμότητα ρεκόρ του Ατλαντικού.

«Βλέπουμε τις εξωτερικές ζώνες του Μπέριλ να πλησιάζουν τις ακτές του Τέξας και ο καιρός σύμφωνα με τις μετρήσεις μας, θα χειροτερέψει, ειδικά σήμερα το απόγευμα και το βράδυ», δήλωσε το πρωί της Κυριακής ο επικεφαλής εμπειρογνώμονας για τους τυφώνες στο Εθνικό Κέντρο Τυφώνων, Έρικ Μπλέικ.

«Οι άνθρωποι θα πρέπει να βρίσκονται σε ασφαλή χώρο μέχρι το απόγευμα, καθώς αναμένουμε ότι ο τυφώνας θα φτάσει κάπου στη μέση της ακτής του Τέξας κατά τη διάρκεια της νύχτας», συμπλήρωσε.

Ο Μπέριλ θα είναι ο 10ος τυφώνας που πλήττει το Τέξας τον Ιούλιο από το 1851 και ο τέταρτος τα τελευταία 25 χρόνια, σύμφωνα με τον ερευνητή τυφώνων του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Κολοράντο, Φιλ Κλότσμπακ.

Τρεις φορές στη διάρκεια της μιας εβδομάδας ζωής του, ο Μπέριλ αύξησε την ταχύτητα του ανέμου κατά 35 μίλια/ώρα μέσα σε 24 ώρες ή λιγότερο, που είναι ο επίσημος ορισμός της μετεωρολογικής υπηρεσίας για «ταχεία εντατικοποίηση ακραίων καιρικών φαινομένων».

Οι αξιωματούχοι του Τέξας προειδοποίησαν τους κατοίκους κατά μήκος ολόκληρης της ακτογραμμής να προετοιμαστούν για πιθανές πλημμύρες, έντονες βροχοπτώσεις και ανέμους. Η προειδοποίηση για τυφώνα επεκτάθηκε από τον κόλπο Μπάφιν, νότια του Κόρπους Κρίστι, έως το Σάρτζεντ, νότια του Χιούστον.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα