Κυκλάδες: Σεισμοί δίχως τέλος και μαζικές αναχωρήσεις-Τα σενάρια και οι εκτιμήσεις

Συνεχίζονται αδιάκοπα οι σεισμοί στις Κυκλάδες, με την αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι να παρατείνεται και τα βλέμματα στρέφονται ειδικότερα στη Σαντορίνη, την οποία εγκαταλείπει πλήθος κόσμου υπό τον φόβο ενός ακόμα μεγαλύτερου χτυπήματος από τον Εγκέλαδο.

Πράγματι, ειδικοί προειδοποιούν για τον επικείμενο κύριο σεισμό, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις έχουν σημάνει συναγερμό τόσο στους επιστήμονες, όσο και στην κυβέρνηση, με συνεχείς συσκέψεις για τα επόμενα βήματα.

Σημειωτέον ότι από τη Σαντορίνη έχουν αναχωρήσει περίπου 10.000 άτομα – σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά – και οι δρόμοι έχουν ερημώσει.

Σήμερα στις 13:00 θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, στην οποία θα παραστεί και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τόνισε ότι “το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας προσπαθεί να είναι έτοιμο με τον μεγαλύτερο δυνατό τρόπο σε όλα τα ενδεχόμενα. Θέλουμε να αποφύγουμε και τον εφησυχασμό αλλά και την υπέρμετρη κινδυνολογία”.

Αυτά, καθώς οι σεισμοί στην περιοχή δεν έχουν τέλος. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ξημερώματα σε διάστημα 5 λεπτών σημειώθηκαν δύο σεισμοί μεγέθους 4 και 4,4 Ρίχτερ.

“Εντολή εκκένωσης του νησιού δεν υπάρχει, ωστόσο, στο πλαίσιο της πρόληψης νομίζω ότι είναι εύλογο όταν μιλάμε για μία περιοχή που ανά 5 ή 10 λεπτά δίνει ένα σεισμό της τάξης των 4 – 4,5 – 5 Ρίχτερ, καταλαβαίνετε ότι και εσείς και εγώ αν ήμασταν εκεί δεν θα αισθανόμασταν καθόλου ευχάριστα. Υπάρχουν παιδιά τα οποία ζουν εκεί, υπάρχουν ηλικιωμένοι, είναι προσωπικές αποφάσεις. Εμείς κάνουμε ότι μπορούμε για να διευκολύνουμε τις μεταφορές των ανθρώπων από το νησί προς πιο ασφαλής προορισμούς. Ζούμε με τους σεισμούς, είμαστε μια σεισμογενής χώρα. Το σημαντικό είναι ότι μας έχει δώσει η προσεισμική δραστηριότητα τη δυνατότητα να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα και αυτό θέλουμε. Ένα κράτος το οποίο επενδύει στην πρόληψη, ενημερώνει τους πολίτες, συνεργάζεται με όλες τις αρχές και τους επιστημονικούς φορείς, την επιστημονική κοινότητα και προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο ασφάλειας” επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ.

“Τα μέτρα αφορούν τα νησιά της ευρύτερης περιοχής, όχι μόνο τη Σαντορίνη. Η Σαντορίνη είναι στο επίκεντρο αυτή τη στιγμή της σεισμικής δραστηριότητας, αλλά βασικά η δραστηριότητα αυτή προκύπτει από το ρήγμα το οποίο υπάρχει μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Μιλάμε δηλαδή για πάνω από 200-250 σεισμούς ημερησίως” σημείωσε.

Τι περιμένουν οι ειδικοί
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ενός σεισμού πάνω από 6 Ρίχτερ, έκανε λόγο για “υπαρκτό σενάριο”.

“Το ευνοϊκό σενάριο είναι η σεισμική δραστηριότητα να κορυφωθεί με 5,5 Ρίχτερ και το ακραίο ότι μπορεί να φτάσει τα 6-6,2 Ρίχτερ” δήλωσε.

Όπως είπε, πάντως, το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού που είχε δώσει τον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ το 1956, δεν έχει ενεργοποιηθεί. “Αυτό το ρήγμα χρειάζεται χιλιάδες χρόνια για να ξαναγεμίσει ενέργεια. Έχουν περάσει μόλις 70 χρόνια από τον προηγούμενο σεισμό, συνεπώς αποκλείεται να ενεργοποιηθεί” σημείωσε στην ΕΡΤ.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Σεισμολογίας και πρώην Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Δημήτρης Παπανικολάου, προειδοποίησε για τον επικείμενο κύριο σεισμό, ο οποίος – σύμφωνα με την εκτίμησή του – θα μπορούσε να είναι της τάξεως των 6 Ρίχτερ.

“Περιμένω τον κύριο σεισμό των 6 Ρίχτερ” επεσήμανε συγκεκριμένα ο κ. Παπανικολάου, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ενώ παρατήρησε ότι ένας σεισμός 6 Ρίχτερ είναι 32 φορές μεγαλύτερος από έναν σεισμό 5 Ρίχτερ.

“Η μεγάλη και αυξημένη γένεση σεισμών έχουν δείξει ότι είναι ένα ανησυχητικό φαινόμενο και μπορεί να οδηγήσει στην γένεση ενός πιο μεγάλου σεισμού. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο σεισμός θα γίνει σώνει και καλά. Μπορεί να έχουμε μία παρατεταμένη ακολουθία που σε 1-2 μήνες να συνεχίζει να σπάει. Το 5,5 Ρίχτερ δεν είναι τόσος μεγάλος σεισμός γενικά. Το επίκεντρο είναι στην Άνυδρο. Ένας σεισμός εκεί θα ενοχλήσει την Σαντορίνη, αλλά δεν θα προκαλέσει σοβαρές βλάβες. Είναι ένα καλό σενάριο το 5,5 Ρίχτερ” σημείωσε εν τω μεταξύ ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

“Το ρήγμα της Αμοργού το 1956 έκανε ένα τεράστιο σεισμό, τον μεγαλύτερο επιφανειακό σεισμό του 20ου αιώνα στην Ευρώπη, της τάξης του 7,5 Ρίχτερ περίπου. Για να μαζευτεί παρόμοια ενέργεια απαιτεί πάνω από 500-2.000 χρόνια. δεν μας ανησυχεί αυτό το ρήγμα” συμπλήρωσε μιλώντας στο Mega.

Σχετικά με το σενάριο ενός μεγαλύτερου σεισμού: “Αν δείτε τον χάρτη το ρήγμα της Ανύδρου που περνάει πάνω από το νησί έχει μήκος 15 χλμ. αυτό το μήκος μπορεί να δώσει έναν σεισμό περίπου 6,2-6,3. Παρόλο που σύμφωνα με τα στοιχεία το ρήγμα έχει σπάσει σε μικρότερα κομμάτια ελεύθερα, δεν μπορεί να αποκλειστεί και αυτό το σενάριο. Απομακρύνεται όμως η πιθανότητα αυτή, γιατί έχει σπάσει γύρω γύρω το ρήγμα. Είναι ακραίο και πρακτικώς αδύνατο να πάμε σε έναν πολύ μεγαλύτερο σεισμό”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα