Site icon The Indicator

Κτηματολόγιο: 7+1 ερωταπαντήσεις που πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες

Για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι πολίτες σε περίπτωση που δεν δηλώσουν έγκαιρα το ακίνητό τους στο Κτηματολόγιο, αλλά και τι προβλέπεται μετά το πέρας της διαδικασίας, απαντά ο πρόεδρος Αγρονόμων – Τοπογράφων – Μηχανικών, Μιχάλης Καλογιαννάκης, σε 7+1 ερωτήσεις.

 

Αν το δηλώσει σχετικά κοντά στο πέρας της περιόδου, το πρόβλημα είναι μόνο το πρόστιμο. Αν όμως αργήσει πολύ, δεν θα συμπεριληφθεί η δήλωσή του στη δημόσια ανάρτηση της κτηματογράφησης. Ο μεγάλος κίνδυνος της εκπρόθεσμης δήλωσης όμως είναι να μην ενημερωθεί για την ανάρτηση της μελέτης και να μην καταφέρει να υποβάλει ένσταση και να χάσει το δικαίωμα αλλαγής μιας λαθεμένης πρώτης εγγραφής για το ακίνητό του.

Η αλλαγή μπορεί να γίνει μόνο μέσω της δικαστικής οδού με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Όμως, όσοι δηλώσουν εμπρόθεσμα, ο μελετητής οφείλει να ενημερώσει τον ιδιοκτήτη για τα αποτελέσματα της ανάρτησης.

Το δικαίωμά του δεν χάνεται, αλλά το κόστος είναι αρκετά μεγαλύτερο μιας και απαιτούνται εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα, νομικό υπόμνημα στήριξης της ένστασης και θεμελίωσης του δικαιώματός του και γνωστοποίηση στο Ελληνικό Δημόσιο της ένστασής του.

Η προηγούμενη περίπτωση αφορά μόνο αν δεν το έχει δηλώσει κάποιος το ακίνητο και φαίνεται ως αγνώστου ιδιοκτήτη. Αν κάποιος άλλος έχει δηλώσει το ακίνητο ενός ιδιοκτήτη η κατάσταση περιπλέκεται περισσότερο. Υπάρχει πιθανότητα η επιτροπή εξέτασης των ενστάσεων να προκρίνει αυτόν που δήλωσε εμπρόθεσμα, ενώ πολύ πιθανό να μην αποφευχθεί η δικαστική προσφυγή για την επίλυση του ζητήματος.

Σε αυτή την περίπτωση ο πολίτης έχει χάσει την ευκαιρία να περιληφθεί στις αρχικές εγγραφές κατά τη διαδικασία της κτηματογράφησης και ανάλογα με την περίπτωση, απαιτείται είτε δικαστική είτε διοικητική διαδικασία με το ανάλογο κόστος.

Μέχρι να διορθωθεί ή να εγγραφεί το δικαίωμά του επί του ακινήτου στο Κτηματολόγιο, κατά κάποιο τρόπο το ακίνητό του δεν είναι δεσμευμένο και μέχρι να λυθεί το ζήτημα, δεν μπορεί να μεταβιβάσει ή να εκδώσει οικοδομική άδεια.

Μετά την οριστικοποίηση των αρχικών εγγραφών, τουλάχιστον 7 χρόνια μετά το πέρας της κτηματογράφησης, το ακίνητο φαίνεται ως αγνώστου ιδιοκτήτη και ανήκει πλέον στο Δημόσιο. Ο πολίτης, με το σημερινό καθεστώς, μπορεί να διεκδικήσει δικαστικά μόνο αποζημίωση (και αυτό ενδεχομένως με αμφίβολο αποτέλεσμα), ενώ χάνει οριστικά το δικαίωμα επί του ακινήτου.

Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο που ισχύει, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι 100 ευρώ, αλλά ποτέ δεν έχει εφαρμοστεί. Αυτή τη φορά, λόγω του ότι δεν «γεμίζει» ο κουμπαράς από τη συμμετοχή, ίσως «γεμίσει» αλλιώς. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως δεν είναι το πρόστιμο, αλλά αφορά την ορθή καταγραφή του ακινήτου.

Δηλώστε την ακίνητη περιουσία σας για να την κατοχυρώσετε είτε για να μπορείτε να την εκμεταλλευτείτε είτε για να την παραδώσετε στα παιδιά σας χωρίς προβλήματα και δεσμεύσεις. Αν δεν προλαβαίνετε, καταθέστε ό,τι έγγραφα έχετε, ώστε να δηλωθεί αρχικά, αλλά σε σύντομο χρονικό διάστημα προσκομίστε τα υπόλοιπα, ώστε να είναι ορθή η δήλωσή σας. Όποιο ακίνητο δεν δηλωθεί, καλύτερα να το ξεχάσετε.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος 

Exit mobile version