Κρυπτονομίσματα: Μπορούν οι κάτοχοί τους να ανακτήσουν τις απώλειές τους στα δικαστήρια;

Η πτώση των τιμών στα κρυπτονομίσματα και η κατάρρευση του TerraUSD stablecoin οδήγησε ορισμένους επενδυτές να προσπαθήσουν να ανακτήσουν τις απώλειές τους ακολουθώντας τη δικαστική οδό.

Πώς έχουν εξελιχθεί μέχρι στιγμής οι δικαστικές υποθέσεις κρυπτονομισμάτων και τι προκλήσεις μπορεί να αντιμετωπίσουν οι επενδυτές;

Σύμφωνα με το Reuters έως τώρα έχουν μηνυθεί οι εταιρείες που δημιούργησαν τα κρυπτονομίσματα, τα ανταλλακτήρια που διευκόλυναν την πώλησή τους και τα άτομα που τα προώθησαν.

Ο Kyle Roche, ο οποίος εκπροσωπεί τους κατόχους κρυπτονομισμάτων σε αρκετές αγωγές, δήλωσε ότι οι αγωγές στις ΗΠΑ σχετικά με τα κρυπτονομίσματα συχνά αφορούν αγωγές για παραβιάσεις των ομοσπονδιακών νόμων περί κινητής αξίας ή εμπορευμάτων, οι οποίοι απαγορεύουν τη χειραγώγηση και απαιτούν τα προϊόντα και οι φορείς εκμετάλλευσης να είναι εγγεγραμμένοι στις αμερικανικές αρχές.

Η τελευταία αγωγή είχε ως στόχο την Terraform Labs, την εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το Terra USD και αφορούσε την πρόσφατη κατάρρευση του stablecoin.

Ένας επενδυτής κρυπτονομισμάτων μήνυσε την εταιρεία με έδρα τη Σεούλ και τον διευθύνοντα σύμβουλό της Do Kwon στις 17 Ιουνίου, ισχυριζόμενος ότι δεν καταχώρισαν τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας ως κινητές αξίες και ότι συνεργάστηκαν με διάφορα επιχειρηματικά κεφάλαια που υποστήριζαν την Terra USD για να εξαπατήσουν τους επενδυτές. Εκπρόσωπος της Terraform Labs χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς αβάσιμους.

Η Tether, η οποία βρίσκεται πίσω από το μεγαλύτερο stablecoin στον κόσμο, έχει κατηγορηθεί για χειραγώγηση των αγορών κρυπτονομισμάτων σε αγωγή στη Νέα Υόρκη. Και η Ripple, οι ιδρυτές της οποίας δημιούργησαν το token XRP, έχει πληγεί με αγωγή στην Καλιφόρνια η οποία υποστηρίζει πως η εταιρεία πούλησε μη εγγεγραμμένους τίτλους. Καμία από τις δύο αγωγές δεν έχει απορριφθεί.

Εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Ripple αμφισβητεί τους ισχυρισμούς και θα αμυνθεί εναντίον τους. Η Tether δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων αποτέλεσαν έναν ακόμη στόχο για τους επενδυτές που επιδιώκουν να ανακτήσουν τις απώλειες.

Η Binance U.S. μηνύθηκε στις 13 Ιουνίου από επενδυτές που ισχυρίστηκαν ότι προώθησε ψευδώς το TerraUSD ως ασφαλές περιουσιακό στοιχείο πριν από την κατάρρευσή του. Και τον Μάρτιο, επενδυτές κατηγόρησαν την Coinbase ότι πούλησε 79 ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία ως μη καταχωρημένους τίτλους. Η Binance και η Coinbase έχουν αρνηθεί τους ισχυρισμούς.

Οι επενδυτές μηνύουν επίσης διασημότητες που έχουν διαφημίσει δημοσίως το κρυπτονόμισμα. Μια αγωγή που κατατέθηκε στο Λος Άντζελες ισχυρίζεται ότι η σταρ της ριάλιτι τηλεόρασης Kim Kardashian και ο θρύλος της πυγμαχίας Floyd Mayweather Jr. συμμετείχαν σε απάτη τύπου “pump and dump” (περιλαμβάνει την τεχνητή διόγκωση της τιμής ενός αγαθού μέσω ψευδών και παραπλανητικών θετικών δηλώσεων, προκειμένου να πωληθεί το αγαθό σε υψηλότερη τιμή) με κρυπτονομίσματα. Εκπρόσωποι της Kardashian και του Mayweather επίσης δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Νομικό προηγούμενο

Ένα κύμα αγωγών που κατατέθηκε το 2020 εναντίον ανταλλακτηρίων με τον ισχυρισμό ότι τροφοδότησαν μια παράνομη έκρηξη των ψηφιακών νομισμάτων απέτυχε σε μεγάλο βαθμό, αφού οι δικαστές έκριναν ότι ορισμένες από τις αγωγές κατατέθηκαν πολύ αργά ή είχαν πολύ μικρή σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο χρόνος δεν θα πρέπει να αποτελεί ζήτημα για τις νεότερες αγωγές, αλλά οι κάτοχοι κρυπτονομισμάτων που επιδιώκουν να μηνύσουν offshore εταιρείες σε αμερικανικό δικαστήριο θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ακόμη αρκετά εμπόδια.

Οι κάτοχοι ψηφιακών νομισμάτων κέρδισαν μια απόφαση στη Νέα Υόρκη κατά του ανταλλακτηρίου KuCoin με έδρα τη Σιγκαπούρη, αλλά εγκατέλειψαν την υπόθεση αφού δικαστήριο της Σιγκαπούρης δεν υποχρέωσε την εταιρεία να προχωρήσει στις αντίστοιχες ενέργειες για να εφαρμόσει την απόφαση. Η KuCoin δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Ένα άλλο πιθανό εμπόδιο για τους επενδυτές θα είναι να αναδείξουν ότι τα ψηφιακά νομίσματα που κατέχουν πληρούν τον νομικό ορισμό κινητής αξίας ή εμπορευμάτων βάσει των νόμων που επικαλούνται για να ζητήσουν αποζημίωση. Ορισμένα δικαστήρια έχουν αποφανθεί ότι ορισμένα κρυπτονομίσματα μπορούν να εισέλθουν σε αυτήν την κατηγορία, αλλά το ζήτημα παραμένει αδιευκρίνιστο.

Οι κάτοχοι κρυπτονομισμάτων ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόσθετα εμπόδια όταν μηνύουν τα ανταλλακτήρια. Στην αγωγή κατά της Coinbase, το ανταλλακτήριο υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι δεν ήταν μέρος των συναλλαγών.

Υπήρξαν δικαστικές επιτυχίες για κατόχους κρυπτονομισμάτων;

Ενώ πολλές αγωγές κρυπτονομισμάτων εκκρεμούν, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ έχει ανακτήσει κάποια κεφάλαια για τους επενδυτές μέσω διακανονισμών.

Αλλά ακόμη και μετά από έναν διακανονισμό, οι επενδυτές μπορεί να αντιμετωπίσουν μεγάλες αναμονές και να καταλήξουν με λιγότερα ποσά από όσα κατέβαλαν.

Πέρυσι, η εταιρεία blockchain Block.one συμφώνησε να καταβάλει 27,5 εκατ. δολάρια για να διευθετήσει αγωγή των κατόχων ψηφιακών νομισμάτων που ισχυρίζονταν ότι είχε παραβιάσει τη νομοθεσία περί κινητών αξιών.

Περισσότεροι από 100 κάτοχοι κατέθεσαν αξιώσεις αξίας άνω των 75,7 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με τις δικαστικές καταθέσεις. Ο διακανονισμός δεν έχει λάβει ακόμη τελική έγκριση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα