Κροατία: Τα μέλη της κυβέρνησης δωρίζουν τον μισθό τους για την αποκατάσταση των ζημιών του σεισμού που έπληξε το Ζάγκρεμπ

Τα μέλη της κροατικής κυβέρνησης θα κάνουν δωρεά τον μισθό του Μαρτίου, σε ειδικό λογαριασμό που έχει ανοίξει για την αποκατάσταση των ζημιών του σεισμού, μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε το Ζάγκρεμπ την περασμένη Κυριακή.

«Αυτή είναι μια ευκαιρία για όλους να επιδείξουμε ενότητα, αλληλεγγύη και ευθύνη, ώστε να ξεπεράσουμε τον συνδυασμό των δύο κρίσεων (κορωνοϊός και σεισμός)», δήλωσε, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς.

Ο κ. Πλένκοβιτς υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, συνολικού ύψους 30 δισεκατομμυρίων κούνα (περίπου 8 δισ. ευρώ).

Επίσης, τόνισε ότι, για τρεις μήνες αναστέλλεται η πληρωμή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων, σημειώνοντας ότι σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, το μέτρο αυτό θα παραταθεί. Στο εργασιακό πεδίο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα καλύψει το συνολικό κόστος του καθαρού μηνιαίου κατώτατου μισθού ανά εργαζόμενο.

Εξάλλου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε και ένα τρίτο μέτρο που απευθύνεται σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τη δυνατότητα να λάβουν δάνεια με δωδεκάμηνη περίοδο χάριτος και πολύ χαμηλό επιτόκιο.

Ο κ. Πλένκοβιτς είπε ότι η κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού θα είναι πιο δύσκολη και από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

«Το πιο σημαντικό, είναι η διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας και της κοινωνικής συνοχής» επισήμανε.

Σχετικά Νέα