Κροατία: Στην τελική ευθεία για τον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών

Στο «ρυθμό» των προεδρικών εκλογών κινείται η Κροατία, καθώς την Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020, οι Κροάτες καλούνται να αναδείξουν – στο β΄ γύρο της διαδικασίας – τον νέο Πρόεδρο της χώρας. Την ίδια ώρα, η προεκλογική σκηνή μυρίζει «μπαρούτι», αφού κατηγορίες για διαφθορά εκτοξεύονται από τα αντίπαλα «στρατόπεδα» και στο ήδη βεβαρυμένο κλίμα έρχεται να προστεθεί η νέα δήλωση που έκανε η απερχόμενη Πρόεδρος της χώρας και εκ νέου υποψήφια, που στηρίζεται από το κυβερνών κόμμα HDZ, Κολίντα Γκράμπαρ – Κιτάροβιτς.

Η κ. Γκράμπαρ – Κιτάροβιτς, κατηγόρησε τον Σοσιαλδημοκράτη πρώην πρωθυπουργό της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς, ο οποίος διεκδικεί το προεδρικό αξίωμα, για απόπειρα πραξικοπήματος, στη διάρκεια της διαδικασίας σχηματισμού κυβέρνησης το 2015. Η δήλωση της κ. Γκράμπαρ – Κιτάροβιτς έγινε στη διάρκεια τηλεοπτικής αναμέτρησης των δύο υποψηφίων στη δημόσια τηλεόραση της χώρας και προκάλεσε την άμεση αντίδραση του κ. Μιλάνοβιτς, ο οποίος ρητά και κατηγορηματικά τη διέψευσε λέγοντας πως πρόκειται για δήλωση η οποία είναι αναληθής.

«Δεν υπήρξαν μυστικές διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις, όλα έγιναν απολύτως νόμιμα» είπε η κ. Κιτάροβιτς και πρόσθεσε, απευθυνόμενη στον κ. Μιλάνοβιτς ότι «εσείς κ. Μιλάνοβιτς ήσασταν αυτός που κάνατε απόπειρα πραξικοπήματος, λέγοντας ότι δεν θα αναγνωρίζατε υπηρεσιακή κυβέρνηση (…) Όταν ο Τόμισλαβ Καραμάρκο (σ.σ. αρχηγός του HDZ) ήρθε με 76 υπογραφές, εσείς μου στείλατε γραπτό μήνυμα λέγοντας «σήμερα μπορείς να είσαι ηγέτης και να διορίσεις την κυβέρνηση ή να είσαι η μαριονέτα του Καραμάρκο και να του δώσεις μία θητεία»». Ο κ. Μιλάνοβιτς ρώτησε την κ. Γκράμπαρ – Κιτάροβιτς εάν αυτές οι κατηγορίες που εκτόξευσε εναντίον του είναι καταγεγραμμένες και εκείνη του απάντησε πως το μήνυμα έχει αποθηκευτεί στους διακομιστές (server).

Η απερχόμενη Πρόεδρος και εκ νέου υποψήφια άσκησε δριμεία κριτική στον κ. Μιλάνοβιτς και για θέματα εξωτερικής πολιτικής, τονίζοντας, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ,  ότι ο κ. Μιλάνοβιτς προκάλεσε ζημία στις σχέσεις της Κροατίας με τη Σλοβενία, την Ουγγαρία και τη Σερβία την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι, ο 53χρονος Μιλάνοβιτς στον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών είχε συγκεντρώσει το 29,58% των ψήφων. Η Κιτάροβιτς, 51 ετών, που στηρίζεται από το κυβερνών κόμμα HDZ, το οποίο κυριαρχεί στην πολιτική ζωή της Κροατίας από την ανεξαρτησία της, το 1991, κατάφερε να συγκεντρώσει το 26,76% των ψήφων.

Σχετικά Νέα