Κροατία: Πότε ανοίγουν καταστήματα, σχολεία και αεροδρόμια

Σε εφαρμογή τίθεται πλέον από την κροατική κυβέρνηση το σχέδιο της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί λόγω του κορωνοϊού. Όπως είχε ήδη ανακοινωθεί από την περασμένη εβδομάδα, η διαδικασία επιστροφής στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή, με το πρώτο βήμα να γίνεται σήμερα Δευτέρα (27/4) και τα επόμενα σε βάθος δύο εβδομάδων.

Τη Δευτέρα ήταν προγραμματισμένη η επαναλειτουργία όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου, εκτός εκείνων που εδρεύουν σε εμπορικά κέντρα. Αρχίζουν επίσης να λειτουργούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και θα επιτραπεί η είσοδος σε βιβλιοθήκες, μουσεία και χώρους εκθέσεων.

Οι αθλητές θα μπορούν να προπονούνται ατομικά ή ομαδικά.

Η δεύτερη φάση θα ακολουθήσει στις 4 Μαΐου, εάν φυσικά η πρώτη αποδειχθεί επιτυχής και η επιδημιολογική κατάσταση δεν επιδεινωθεί. Προβλέπεται κατόπιν να επαναλειτουργήσουν κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

Κατά την τρίτη φάση, από τις 11 Μαΐου δηλαδή, θα επιτραπούν συγκεντρώσεις έως δέκα ανθρώπων στον ίδιο χώρο με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας. Θα επιτραπεί επίσης η επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων, των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων. Ακόμη θα αποκατασταθούν οι συγκοινωνιακές συνδέσεις μεταξύ των πόλεων στο εσωτερικό της χώρας, οδικώς, σιδηροδρομικώς και αεροπορικώς.

Όλες οι φάσεις προβλέπουν την αυστηρή τήρηση των μέτρων ασφάλειας και των υψηλότερων προδιαγραφών υγιεινής και απολύμανσης στους χώρους, υπενθύμισε ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας Νταβόρ Μποζίνοβιτς.

Η Κροατία είχε βεβαιώσει περισσότερα από 2000 κρούσματα, αλλά μόλις 55 θανάτους.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Νέα