Site icon The Indicator

Κρήτη: Συνεχίζονται σήμερα οι αυτοψίες για τις ρηγματώσεις στις Βούτες

Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας (28/04) συνεχίστηκαν οι αυτοψίες στις Βούτες Ηρακλείου Κρήτης για τις ρηγματώσεις, ένα φαινόμενο διάσπαρτο και δυναμικό, που έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής.

Μετά την πρώτη αυτοψία που έγινε χθες, Κυριακή από τον πρόεδρο της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Ευθύμιο Λέκκα, μηχανικοί της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ηρακλείου έχουν μεταβεί στην περιοχή ελέγχοντας τα κτίρια.

Όπως αναφέρει το cretalive.gr, πρόκειται μάλιστα να κατατεθεί αίτημα στη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών – ΔΑΕΦΚ για να έρθουν στις Βούτες και οι μηχανικοί της Διεύθυνσης προκειμένου με τις δικές τους αυτοψίες να υπάρξουν οι επίσημοι χαρακτηρισμοί των κτιρίων. Εξάλλου, αναμένεται να προωθηθεί και το αίτημα μέσω της ΠΕ Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης ώστε να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στην ΕΡΤ, ο κ. Λέκκας ανέφερε πως οι έλεγχοι θα συνεχιστούν “με ειδικές μεθοδολογίες, όπου θα δούμε τις διαστάσεις της εδαφικής διάρρηξης και θα γίνουν διάφορες εργασίες και επίγειες και εναέριες με drones”, ενώ ερωτηθείς για τα αίτια του φαινομένου απάντησε: “Οφείλεται σε κατολισθητικά φαινόμενα αλλά δεν μπορούμε να εξειδικεύσουμε αυτή τη στιγμή σε τι είδους φαινόμενα, αν δηλαδή είναι μία απλή εδαφική διάρρηξη, εάν είναι μία περιστροφική κατολίσθηση, εάν είναι διαφορική καθίζηση, εάν υπάρχουν θέματα στο υπέδαφος. Όλα αυτά θα τα διερευνήσουμε σήμερα”.

Τόνισε πάντως, πως μέχρι το μεσημέρι θα έχουμε πλήρη γνώση των φαινομένων που εξελίσσονται στην περιοχή. “Μέχρι το μεσημέρι θα ξέρουμε για τι ακριβώς φαινόμενο πρόκειται, τις διαστάσεις του προβλήματος, τα αίτια, αν διευρύνεται ή όχι, με τι συνδέεται“, σημείωσε.

Για το αν έχει δει παρόμοιο φαινόμενο στην ελληνική επικράτεια, είπε: “Έχουμε πάρα πολλά κατολισθητικά φαινόμενα στον ελληνικό χώρο, με όλες τις μορφές γιατί ο ελληνικός χώρος είναι ένας δυναμικός χώρος, ένας εξελισσόμενος χώρος. Συνεπώς έχουμε δεκάδες, εκατοντάδες καθοριστικά φαινόμενα, το θέμα είναι που αναπτύσσονται αυτά τα φαινόμενα. Αν αναπτύσσονται σε περιοχές που δεν έχουν ανθρώπινες δραστηριότητες είναι μια φυσική διαδικασία την οποία παρακολουθούμε και την αφήνουμε να εξελιχθεί.

Όταν αυτά τα φαινόμενα εξελίσσονται μέσα σε αστικούς χώρους και χώρους ιδιαίτερης σημασίας, τότε αρχίζουμε και εμείς να ασχολούμαστε μαζί τους. Ο ελληνικός χώρος είναι ένας χώρος δυναμικός, όπως προανέφερα, που διαμορφώθηκε ως ένα βαθμό από όλα αυτά τα φαινόμενα, από τους σεισμούς, τις κατολισθήσεις, τις διαβρώσεις, τις μεταβολές ακτογραμμών κτλ., γι’ αυτό είναι και τόσο ωραίος και μοναδικός ο ελληνικός χώρος, όπως για παράδειγμα στη Σαντορίνη που είχαμε αυτά τα φαινόμενα. Παρά το γεγονός ότι όταν αναπτύσσονται σε περιοχές ιδιαίτερου κάλους ή σε αστικές περιοχές είναι επώδυνα, είναι αυτά που διαμόρφωσαν και τον ελληνικό χώρο”.

“Δίνουμε μάχη με τον χρόνο”
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, δήλωσε πως “υπάρχει ανησυχία, αλλά δεν υπάρχει πανικός” και κάλεσε να αποφευχθεί η γενίκευση και η υπερβολή, καθώς πρόκειται όπως είπε, για δυναμικό μεν αλλά τοπικό φαινόμενο.

“Αυτό που μας ενδιαφέρει πρωτίστως είναι η ασφάλεια της ζωής και των περιουσιών βέβαια, και του δημόσιου χώρου, αλλά η εκτίμηση για ενδεχόμενο κίνδυνο πρέπει να γίνει γρήγορα. Αυτός είναι και ο λόγος που από την πρώτη στιγμή ζήτησα να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έτσι ώστε ό,τι χρειάζεται σε επίπεδο μελετών των έργων που τα συνοδεύουν αλλά και ενδεχόμενων αποζημιώσεων που θα κριθεί ότι πρέπει να δοθούν, όλα αυτά να γίνουν πολύ γρήγορα για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Δίνουμε μία μάχη με τον χρόνο στην πραγματικότητα”, σημείωσε.

Exit mobile version