Κρήτη: Μαρτυρίες για την κατολίσθηση που σκότωσε τη γυναίκα – Τι φοβούνται οι κάτοικοι

Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία του Λασιθίου από την τραγωδία που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής οπότε και αποκολλήθηκε βράχος, έπεσε σε τουριστικό κατάλυμα, σκότωσε μια τουρίστρια και τραυμάτισε τον γιο της.

Κάτοικοι της Αγίας Φωτιάς, όπου και σημειώθηκε το δυστύχημα, ισχυρίζονται οτι λίγα λεπτά πριν πέσει ο βράχος ακούστηκε ένας εκκωφαντικός θόρυβος και έπειτα σημειώθηκε η πτώση, σύμφωνα με τη neakriti.gr. Λένε ότι ο θόρυβος που ακούστηκε έμοιαζε με σεισμό και λίγα λεπτά αργότερα “έσκασε” πάνω στην οροφή του ξενοδοχείου ο βράχος που καταπλάκωσε την άτυχη γυναίκα.

Οι κάτοικοι εκφράζουν τον φόβο τους καθώς, όπως λένε, “αν αποκολληθεί ένας μεγάλος όγκος που βρίσκεται στο σημείο και κατρακυλήσει στην πλαγιά, όπως το βράδυ του Σαββάτου, τότε κινδυνεύει ολόκληρος ο οικισμός”.

Το χρονικό της τραγωδίας
Το περιστατικό σημειώθηκε λίγο μετά τις 12 τη νύχτα του Σαββάτου (29/10) όταν προκλήθηκε κατολίσθηση στην πλαγιά του βουνού πάνω από την κοινότητα και ένας πελώριος βράχος καταπλάκωσε την πλάκα της ταράτσας και συνέτριψε τμήμα ενός συγκροτήματος ενοικιαζόμενων κατοικιών με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν δύο δωμάτια.

Στο ένα διέμενε μία οικογένεια από την Σλοβενία που έκανε τις διακοπές της στη χώρα μας και οι άνθρωποι δεν πρόλαβαν καν να αντιδράσουν, αφού το περιστατικό συνέβη περίπου στη μία τα ξημερώματα και τους έπιασε στον ύπνο.

Τραγική ειρωνεία, όπως αναφέρει η ΕΡΤ είναι ότι η χθεσινή νύχτα, ήταν η τελευταία των διακοπών, για την οικογένεια των τουριστών.

Άμεσα κλήθηκαν, κινητοποιήθηκαν και επιχείρησαν 50 πυροσβέστες με 20 οχήματα από τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, Ιεράπετρας και Αγίου Νικολάου, από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σητείας, πεζοπόρο τμήμα της ΠΕΠΥΔ Κρήτης καθώς και η 3η Ε.Μ.Α.Κ. με σκύλο έρευνας διάσωσης, όπως επίσης η Πολιτική Προστασία, ο Ερυθρός Σταυρός και η Αστυνομία.

Κρήτη: Μαρτυρίες για την κατολίσθηση που σκότωσε τη γυναίκα – Τι φοβούνται οι κάτοικοι
CRETAPOST
Αρχικά εντοπίστηκε σώος ο 51χρονος πατέρας της οικογένειας που βρισκόταν σε δωμάτιο που δεν είχε καταρρεύσει. Μετά από μία ώρα προσπαθειών απεγκλωβίστηκε τραυματισμένος στο πόδι ο 8χρονος γιος της οικογένειας ο οποίος παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Τα συντρίμμια είχαν εγκλωβίσει το πόδι του παιδιού, καθώς βρισκόταν σε δωμάτιο που είχε καταρρεύσει.

Μετά από τέσσερις ώρες προσπαθειών, με συντονισμένες ενέργειες τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν και ανέσυραν νεκρή δυστυχώς την 47χρονη μητέρα της οικογένειας η οποία είχε καταπλακωθεί από όγκο χωμάτων και συντριμμιών, καθώς βρισκόταν σε δωμάτιο που κατέρρευσε πλήρως και παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες της καταστροφής από ψηλά από το σημείο που έφυγε ο βράχος και καταπλάκωσε τη 45χρονη, όπως παρουσιάζονται στο βίντεο του Νίκου Σαράντου. Ο βράχος είναι τεράστιος και άφησε πίσω του πραγματικά μπάζα και συντρίμμια.

Ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ έριξε φως στα αίτια της τραγωδίας στην Αγία Φωτιά Ιεράπετρας, λέγοντας πως “το φαινόμενο οφείλεται στις μεγάλες μορφολογικές κλίσεις, στην αστάθεια μεγάλων βραχωδών όγκων που ήταν στο κορυφαίο τμήμα του πρανούς και βεβαίως έχουμε την υποψία ότι το φαινόμενο αυτό επιταχύνθηκε από τις σφοδρές βροχοπτώσεις που είχαμε πριν 15 μέρες σε όλη την Κρήτη. Ουσιαστικά οι τρεις αυτοί παράγοντες υπάρχουν, οι οποίοι συνθέτουν ένα σκηνικό υψηλού κινδύνου και βεβαίως εκείνο το οποίο θα πρέπει να επισημάνουμε για μία ακόμα φορά, είναι ότι δεν θα πρέπει να δομούμε, να χτίζουμε κτίρια ή κατασκευές και υποδομές όταν οι συνθήκες αυτές είναι παρόμοιες.

Θα πρέπει να επισημάνουμε για μία φορά ακόμα τον κίνδυνο ότι πρέπει να υπάρξει ένας χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός και ιδιαίτερα όταν αφορά τουριστικά καταλύματα, τα οποία έχουμε ιδιαίτερη σημασία για την εθνική οικονομία”.

Ερωτηθείς για το εάν οι σαρωτικές πλημμύρες που είδαμε πριν από περίπου δύο εβδομάδες στην Κρήτη, με δεκάδες αυτοκίνητα να παρασύρονται μέσα στη θάλασσα, συνδέονται με τη χθεσινή τραγική εξέλιξη, ο κ. Λέκκας απάντησε θετικά σημειώνοντας ότι πιθανώς να έχουν επιταχύνει το φαινόμενο και τόνισε πως ούτως ή άλλως θα υπήρχε κατολίσθηση στο σημείο αυτό.

“Οι βροχές, οι έντονες βροχοπτώσεις ίσως να αφαίρεσαν την υποστήριξη του βραχώδους όγκου, με αποτέλεσμα να έχουμε την επιτάχυνση εμφάνισης των φαινομένων και εκδήλωση του φαινομένου”, δήλωσε μεταξύ άλλων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα