Κρίσιμη συνάντηση Στόλτενμπεργκ με τους ηγέτες Τουρκίας-Σουηδίας μετά το «παζάρι» Ερντογάν

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ συναντάται με τους ηγέτες της Τουρκίας και της Σουηδίας στο Βίλνιους, καθώς προσπαθεί να βγει από το αδιέξοδο σχετικά με την αίτηση ένταξης της Στοκχόλμης στο ΝΑΤΟ, μεταδίδει το Reuters.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον βρίσκονται στη λιθουανική πρωτεύουσα για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα ξεκινήσει την Τρίτη.

Το ΝΑΤΟ προσκάλεσε πέρυσι τη Σουηδία να ενταχθεί στη συμμαχία, αλλά η Τουρκία εμποδίζει την επικύρωση της απόφασης αυτής.

Σε μια απροσδόκητη κίνηση, ο Ερντογάν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ανοίξει το δρόμο για την ένταξη της Άγκυρας στο μπλοκ πριν το κοινοβούλιο της Τουρκίας εγκρίνει την αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Νωρίτερα, ο Γενικός Γραμματέας της βορειοατλαντικής Συμμαχίας, εξέφρασε την εκτίμησή του ότι είναι εφικτή μια θετική απόφαση για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ωστόσο δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τον νέο εκβιαστικό όρο, που θέτει πλέον ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να άρει το 12μηνο σχεδόν «βέτο» στη Στοκχόλμη.

Ερντογάν: Βάλτε μας στην ΕΕ για να μπει η Σουηδία στο ΝΑΤΟ

Σε μια αιφνιδιαστική αλλαγή πλεύσης, ο Ερντογάν συνέδεσε τη Δευτέρα την έγκριση από την Άγκυρα της αίτησης της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ με την τελική ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

«Καλώ από εδώ αυτές τις χώρες που κάνουν την Τουρκία να περιμένει στην πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για περισσότερα από 50 χρόνια», δήλωσε ο Ερντογάν, μιλώντας πριν από την αναχώρησή του για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

«Πρώτα, ελάτε να ανοίξετε το δρόμο για την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη συνέχεια θα ανοίξουμε το δρόμο για τη Σουηδία, όπως κάναμε και για τη Φινλανδία», είπε, προσθέτοντας ότι θα επαναλάβει την έκκλησή του κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ πέρυσι, εγκαταλείποντας τις πολιτικές στρατιωτικής μη συμμόρφωσης που είχαν διαρκέσει τις δεκαετίες του Ψυχρού Πολέμου ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ενώ η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ πήρε το πράσινο φως τον Απρίλιο, η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν έχουν ακόμη εγκρίνει την αίτηση της Σουηδίας.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η ένταξη της Σουηδίας εξαρτάται από την εφαρμογή μιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε το περασμένο καλοκαίρι κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της συμμαχίας στη Μαδρίτη, προσθέτοντας ότι κανείς δεν πρέπει να περιμένει συμβιβασμούς από την Άγκυρα.

Συγκεκριμένα κληθείς να σχολιάσει το αίτημα του Ερντογάν για άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του με την Ε.Ε, ώστε να αποδεχθεί την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ο Γενς Στόλτενμπεργκ είπε χαρακτηριστικά ότι «στηρίζω τις φιλοδοξίες της Τουρκίας να γίνει μέλος της Ε.Ε» για να προσθέσει ωστόσο ότι «την ίδια στιγμή θα πρέπει να θυμηθούμε τι συμφωνήσαμε στην Μαδρίτη (σ.σ.: στην περυσινή Σύνοδο του ΝΑΤΟ), που ήταν μια συγκεκριμένη λίστα όρων, που η Σουηδία θα έπρεπε να εκπληρώσει για να γίνει πλήρες μέλος της συμμαχίας».

Ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ επανέλαβε μάλιστα ότι «η Σουηδία έχει εκπληρώσει αυτούς τους όρους» και διευκρίνισε πως αυτοί αφορούν: την άρση του εμπάργκο σε ό,τι αφορά την εξαγωγή όπλων προς την Τουρκία, την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, συνταγματικές τροποποιήσεις και αλλαγές νόμων από την σουηδική κυβέρνηση, ώστε «να αντιμετωπιστούν οι δικαιολογημένες ανησυχίες της Τουρκίας».

Η αντίδραση της ΕΕ
«Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και η ένταξη νέων μελών σε αυτό είναι διαφορετική διαδικασία από αυτή της διεύρυνσης της ΕΕ», ανέφερε η αναπληρώτρια της Κομισιόν Ντάνα Σπίναντ ερωτηθείσα σχετικά με τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και το μπλόκο της Άγκυρας στη Σουηδία για προσχώρηση στη βορειοατλαντική Συμμαχία.

Παράλληλα, επισήμανε ότι «η ΕΕ έχει μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία διεύρυνσης με ένα πολύ ξεκάθαρο σύνολο βημάτων, τα οποία πρέπει να ακολουθήσουν όλες οι υποψήφιες χώρες, ακόμα και όσες εύχονται να γίνουν υποψήφιες χώρες».

Όπως μεταδίδει ο δημοσιογράφος του Euronews, Jorge Liboreiro, η Κομισιόν δήλωσε ότι οι δύο διαδικασίες «συμβαίνουν παράλληλα» και είναι ξεχωριστής φύσης».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα