

Έντονο προβληματισμό δημιουργούν στις Αρχές οι νέες εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού. Κυβέρνηση και ειδικοί θεωρούν μεγάλη απειλή για τη διασπορά του κορωνοϊού, τους ασυμπτωματικούς ασθενείς.
Διακόσια είκοσι εννέα νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 31 συνδέονται με γνωστές συρροές και 28 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ανακοίνωσε την Κυριακή (4/10) ο ΕΟΔΥ. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 19.842, εκ των οποίων το 55,8% άνδρες.
Τα 3.049 (15,4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 8.083 (40,7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 223 ασθενείς.
Τέλος, έχουμε 4 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 409 θανάτους συνολικά στη χώρα, 153 (37,4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96,3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από τα 229 επιπλέον κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, τα 200 είναι εγχώρια κρούσματα και τα 31 συνδέονται με γνωστές συρροές.
Αναλυτικότερα:
- 28 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο
- 97 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 12 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Δράμας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε Εύβοιας
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
- 1 κρούσμα στην Π.Ε Καβάλας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε Καρδίτσας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε.Κέας Κύθνου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, συνδεόμενα με γνωστή συρροή
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε Πρέβεζας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου
- 14 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.
Παράλληλα, μεγάλος είναι ο φόβος των Αρχών για τα γηροκομεία που μετατρέπονται το ένα μετά το άλλο σε υγειονομικές «βόμβες».
Την ίδια στιγμή, ανησυχία, πυροδοτήθηκε και από τις διάσπαρτες εστίες, όπως από την πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα όπου διαγνώστηκαν 20 άνθρωποι θετικοί στον κορωνοϊό. Η κατάσταση στα γηροκομεία θέτει σε επαγρύπνηση τις αρμόδιες Αρχές καθώς αποτελούν σημαντικές εστίες μετάδοσης της νόσου.
Σήμερα, κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι θα επανεξετάσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, προκειμένου να αποφασίσουν αν χρειάζονται επιπλέον μέτρα.
«Καμπανάκι» για τους ασυμπτωματικούς
Κυβέρνηση και ειδικοί θεωρούν μεγάλη απειλή για τη διασπορά του κορωνοϊού, τους ασυμπτωματικούς ασθενείς. Ενδεικτικό είναι ότι ένας και μόνο ασυμπτωματικός μπορεί να μεταδώσει τον ιό έως και σε 80 άτομα σε συνθήκες συνωστισμού. Υπολογίζεται ότι το 50-80% των κρουσμάτων είναι ασυμπτωματικοί φορείς.
Ασυμπτωματικοί ήταν άλλωστε και στην συντριπτική τους πλειοψηφία και όσοι εντοπίστηκαν θετικοί κατά τα διεξαγωγή των rapid tests από τον ΕΟΔΥ στο κέντρο της Αθήνας.
Η μη εκδήλωση συμπτωμάτων έχει ως αποτέλεσμα οι φορείς αυτοί να μην παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα και κυρίως να μην απομονώνονται με αποτέλεσμα τα διασπείρουν τον ιό.
Συναγερμός στο Δρομοκαΐτειο: Δύο κρούσματα κορονοϊού
Συναγερμός σήμανε στο Δρομοκαΐτειο, μετά τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων κορωνοϊού.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει του Newsbomb.gr το πρώτο περιστατικό πήγε στα εξωτερικά ιατρεία του Δρομοκαΐτειου όπου υποβλήθηκε σε Rapid test. Υπενθυμίζεται ότι έξω από το Δρομοκαΐτειο έχει στηθεί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ το οποίο πραγματοποιεί τεστ σε όποιον εισέρχεται στο ψυχιατρικό νοσοκομείο.
Αφού διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας.
Όσον αφορά το δεύτερο περιστατικό πρόκειται για γυναίκα τρόφιμο σε εξωτερική δομή του Δρομοκαΐτειου και συγκεκριμένα σε ξενώνα στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Σατωβριάνδου.
Υπενθυμίζουμε σε αυτό το σημείο ότι με απόφαση της υφυπουργού Υγείας κυρίας Ζωής Ράπτη έχει απαγορευτεί το επισκεπτήριο σε όλες τις δομές φιλοξενίας των ψυχιατρικών νοσοκομείων. Επομένως, πιθανολογείται ότι η γυναίκα κόλλησε τον ιό από εργαζόμενο στην ψυχιατρική δομή.
Το πρωί της Δευτέρας (05/10) κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα μεταβεί στο ξενώνα στην οδό Σατωβριάνδου προκειμένου να πραγματοποιήσει τεστ σε τρόφιμους και εργαζόμενους.
Σχετικά Νέα
ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία υπέγραψαν αμυντική συμφωνία ύψους 142 δισ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξασφάλισε πακέτο επενδύσεων ύψους 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά.
Τα μηνύματα Μητσοτάκη-Μερτς για ευρωπαϊκή άμυνα και μεταναστευτικό
«Προσβλέπω σε πολύ καλή συνεργασία Ελλάδας – Γερμανίας και χαίρομαι ιδιαίτερα που ο Έλληνας.
Ουκρανία: Διπλωματικό θρίλερ – Γρίφος αν θα μεταβεί ο Πούτιν στην Τουρκία
Σε παιχνίδι για γερά νεύρα εξελίσσεται η πολυαναμενόμενη συνάντηση κορυφής για τον πόλεμο στην Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη την Πέμπτη. Ένα.
Deals με την Ιταλία για επενδύσεις 360 εκατ. ευρώ σε τρένα και αμαξοστάσια
Μετά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας στη Ρώμη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε.