Κρίσιμες αποφάσεις από την ΕΚΤ για την τύχη των ελληνικών ομολόγων

Η επενδυτική βαθμίδα μοιάζει τούτη τη στιγμή με άπιαστο όνειρο για την Ελλάδα, γεγονός που κάνει πιο επιτακτική την παραμονή των ελληνικών ομολόγων υπό την προστασία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν στην αυριανή συνεδρίαση του Δ.Σ της ΕΚΤ, αναφορικά με την πολιτική που θα ακολουθηθεί στην αγορά ομολόγων, έχουν τεράστια σημασία για την Ελλάδα, η οποία, σαφώς, δεν επιθυμεί να βρεθεί έρμαιο και απροστάτευτη απέναντι στις αγορές.

 

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

 

Χάρη στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (PEPP) που εφαρμόστηκε τα δύο τελευταία χρόνια της πανδημίας, τα ελληνικά ομόλογα τελούσαν υπό την ασφάλεια της ΕΚΤ, η οποία τα αγόραζε, δημιουργώντας ένα ουσιαστικό καθεστώς «νηνεμίας» για αυτά και προφανώς για την ελληνική οικονομία. Αυτή τη διετία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα αξίας 35 δισ.ευρώ, διευκολύνοντας τα μέγιστα την Αθήνα και τους μακροοικονομικούς της σχεδιασμούς.

 

Τον Μάρτιο του 2022, όμως, το έκτακτο πρόγραμμα βαίνει προς το τέλος του και ήδη στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει «ανάψει» η συζήτηση σχετικά με την επόμενη ημέρα. Αυτό που θα επιθυμούσε διακαώς η Ελλάδα είναι να επικρατήσουν τελικώς οι απόψεις εκείνες, που τάσσονται υπέρ της δημιουργίας ενός νέου πλαισίου προστασίας για τα κρατικά ομόλογα της χώρας μας και όχι όσες αποκλείουν κάθε πιθανότητα πρόσθετης στήριξής τους.

 

Τη δεδομένη στιγμή το μπλοκ στο οποίο ηγείται η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, κηρύσσει την ανάγκη για ομαλή μετάβαση στην επόμενη ημέρα, μετά το τέλος του PEPP, προκειμένου ομόλογα όπως τα ελληνικά να προφυλαχθούν από τυχόν βίαιες αναταράξεις των αγορών. Από την άλλη πλευρά όμως το γερμανικό διευθυντήριο και οι «συνοδοιπόροι» του εντός της ΕΚΤ, εκφράζουν ριζοσπαστικές θέσεις, ορμώμενοι και από τον καλπασμό του πληθωρισμού, όπως, μεταξύ άλλων, να καταργηθεί πλήρως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE)…

 

Τα επικρατέστερα σενάρια

 

Ουδείς μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί αυτή η «μάχη» εντός της ΕΚΤ. Με δεδομένο ότι η Ελλάδα, χωρίς την επενδυτική βαθμίδα, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή στο τακτικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (APP), ευελπιστεί ότι η Κεντρική Τράπεζα θα δημιουργήσει ένα σχέδιο γέφυρα, μετασχηματίζοντας τον «πυρήνα» του QE, προκειμένου να εντάξει κρατικά ομόλογα, όπως τα ελληνικά. Αυτό, άλλωστε, είναι κάτι που ακούγεται εντόνως στις Βρυξέλλες εδώ και πολύ καιρό και μοιάζει να έχει ισχυρές βάσεις.

Βάσει ενός άλλου ευνοϊκού σεναρίου που κυκλοφόρησε τις προηγούμενες ημέρες, η ΕΚΤ εξετάζει να διευρύνει χρονικά και να αυξήσει την ευελιξία αναφορικά με την επανεπένδυση σε νέα ομόλογα των χρημάτων από τους τίτλους που είχε αγοράσει στο πλαίσιο του PEPP. Μέσω αυτού του υβριδικού σχήματος, η Κεντρική Τράπεζα θα μπορεί να παρέχει ασφάλεια σε κρατικά ομόλογα όπως τα ελληνικά και παράλληλα να ελέγχει τυχόν έντονες διακυμάνσεις στις αγορές.

Υπάρχει, βεβαίως, και το αμιγώς «μαύρο» σενάριο που θέλει την ΕΚΤ να μην αλλάζει το παραμικρό στο κλασικό τακτικό πρόγραμμα (APP) και η Ελλάδα να μένει χωρίς δίχτυ ασφαλείας, με τα ομόλογά της έρμαια στη διάθεση των αγορών…

Σε κάθε περίπτωση όλες τις τάσεις απόψεις και θέσεις περί της πολιτικής στην αγορά ομολόγων, θα τεθούν επί τάπητος στο αυριανό κρίσιμο Δ.Σ. της ΕΚΤ, με την Αθήνα να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα