Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα – Τρίτο lockdown φοβούνται οι έμποροι

O συνωστισμός που παρατηρήθηκε στην οδό Ερμού και σε άλλους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στον περιορισμένο αριθμό ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται στα καταστήματα, προβληματίζει εμπόρους και κυβέρνηση, με τους πρώτους να φοβούνται ένα τρίτο lockdown, κάτι που θα επιφέρει τη χαριστική βολή ακόμη και στο 50% των επιχειρήσεων του κλάδου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του ΕΣΑ, περίπου 7 στους 10 καταστηματάρχες δήλωσαν ότι είχαν μειωμένες ή τις ίδιες πωλήσεις σε σύγκριση με την πρώτη εβδομάδα των χειμερινών εκπτώσεων του 2020.

Συγκεκριμένα, το 39% δήλωσε ότι είχε μειωμένες πωλήσεις, το 30% ότι παρέμειναν σταθερές, ενώ 31% είχε αυξημένες πωλήσεις σε σύγκριση με πέρυσι. Ενα στα δύο καταστήματα και κυρίως στον κλάδο της ένδυσης είχε ποσοστά έκπτωσης 40%-50%, ενώ στον κλάδο της υπόδησης οι εκπτώσεις είναι από 20% έως 40%. Ποσοστό έκπτωσης 10%-20% καταγράφεται στα κοσμηματοπωλεία, στα καταστήματα εσωρούχων και μικροεπίπλων.

Ολους τους εργαζομένους επανέφερε από την αναστολή σύμβασης το 26% των καταστημάτων, το 75% των εργαζομένων επανέφερε το 32%, ενώ το 50% του προσωπικού επανέφερε το 22% των εμπορικών επιχειρήσεων.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα οι εμπορικές επιχειρήσεις έχουν κάνει χρήση των κυβερνητικών μέτρων στήριξης, επτά στις δέκα αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, καθώς δηλώνουν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που έχουν σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Γι’ αυτό το 49% θεωρεί πιο αποτελεσματικό μέτρο τη ρύθμιση και το «κούρεμα» οφειλών, ενώ ένα 23% ζητεί ενισχυμένη επιστρεπτέα προκαταβολή και μετατροπή της σε μη επιστρεπτέα. Μία στις δύο εξάλλου εκτιμά ότι θα οδηγηθεί σε οριστικό «λουκέτο» σε περίπτωση που επιβληθεί τρίτο lockdown.

Για τον λόγο αυτό από την πρώτη στιγμή κυβέρνηση και έμποροι αναζητούσαν τρόπο για να ελεγχθεί ο συνωστισμός στα εμπορικά καταστήματα μέσω εφαρμογών που θα βοηθούν τους καταναλωτές να τηρούν το προβλεπόμενο δίωρο.

Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα για την Αττική

Πάνω από 400 κρούσματα έχουμε να δούμε στην Αττική από τις 20 Νοεμβρίου, μια περίοδο που η Ελλάδα ολόκληρη βρισκόταν εντός της «φωτιάς» του δεύτερου κύματος. Αυτό από μόνο του δικαιολογεί την έντονη ανησυχία των ειδικών χθες, όταν «έσκασε» ο αριθμός των κρουσμάτων και έδειξε εκτόξευση στο Λεκανοπέδιο, όπου οι νέες μολύνσεις έφτασαν τις 427. Αν και ακούγεται κλισέ, δεν είναι υπερβολή να πούμε πως τα επόμενα 24ωρα είναι κρίσιμα για την Αττική. Εάν η αύξηση των κρουσμάτων συνεχιστεί, τότε πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως η Επιτροπή θα ζητήσει πρόσθετα μέτρα τουλάχιστον για το Λεκανοπέδιο.

Ανοικτό άφησε αυτό το ενδεχόμενο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας το απόγευμα της Τρίτης σε κομματική εκδήλωση. «Ανά πάσα στιγμή θα αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και αν χρειάζεται να κάνουμε μια προσαρμογή στη στρατηγική μας, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε». Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι πάγια θέση των ειδικών είναι πως αν η Αττική ξεφύγει, τότε θα περάσει πολύς καιρός μέχρι να μαζευτεί η κατάσταση.

Σήμερα το πρωί θα γίνει ανάλυση των ποιοτικών στοιχείων των κρουσμάτων, δηλαδή πόσα είναι από συρροές ή από κλειστές δομές, π.χ. γηροκομεία, αλλά και πόσα μπορεί να σχετίζονται με τη νέα μετάλλαξη, και εν συνεχεία θα αναμένουμε να δούμε πώς θα πάνε οι επόμενες μέρες σε επίπεδο κρουσμάτων. Πάντως, η ειλημμένη απόφαση για άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων την ερχόμενη Δευτέρα δύσκολα θα αναιρεθεί, όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων στην Αττική ώστε να αποφευχθεί κάποιο τρίτο κύμα. Τι μπορεί να είναι αυτή η αυστηροποίηση; Κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να το πει με βεβαιότητα.

Ηδη πριν ανακοινωθούν τα νέα κρούσματα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε δώσει ένα πρώτο στίγμα, «φρενάροντας» προσώρας τη συζήτηση για περαιτέρω άρση των περιορισμών. Συγκεκριμένα σημείωσε πως η μετάλλαξη του ιού «μας υποχρεώνει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μελετάμε κάθε βήμα πολύ προσεκτικά και να αφήνουμε χρόνο από το ένα βήμα στο επόμενο για να αξιολογούμε τις επιπτώσεις στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας». Αναφερόμενος στο λιανεμπόριο ο πρωθυπουργός επέλεξε την ψύχραιμη οδό, εστιάζοντας στη μεγάλη εικόνα, καθώς είπε πως σε μεγάλο βαθμό υπήρξε συμμόρφωση και από τους πολίτες και από τους επαγγελματίες.

Αναφερόμενος στο μείζον πρόβλημα της προμήθειας των εμβολίων για ολόκληρη την Ε.Ε. υπογράμμισε πως «έχουμε ασκήσει μεγάλη πίεση στις εταιρείες να τιμήσουν τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ενωση». Από την πλευρά της σύμφωνα με την kathimerini.gr, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι η χώρα μας είναι συγκριτικά σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και πρόσθεσε ότι «πρέπει να παραμένουμε σε εγρήγορση, γιατί ο ιός είναι μια συνεχής και ενεργή απειλή».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα